Свободни книги за плажа или край басейна с новата буккросинг зона в Kaliakria Resort


Над 800 000 читатели обменят “свободни книги” по целия свят в рамките на буккросинг движението

Понякога в багажа за лятната ваканция не остава място за книги и се лишаваме от добрата компания за плажа. Този проблем обаче има много решения и едно от тях са буккросинг зоните за “свободни книги”. От няколко дни и в Kaliakria Resort край Балчик е обособена такава зона, където десетки книги са на разположение на гостите на комплекса.

Буккросинг зоната на Kaliakria се намира в бистро “Turquoise”, като всеки може да избере дали да чете книгите в удобните столове край езерцето на бистрото или на шезлонгите край някой от басейните на комплекса. Първоначалният подбор на заглавията е направен заедно със сайта “Аз чета”, а през сезона селекцията ще бъде допълвана с нови “пътуващи книги” на различни езици.

“Понякога гостите на Kaliakria споделят с нас, че не са успели да си вземат нищо за четене през ваканцията. Други при напускането си оставят в стаите книгите, които вече са прочели. Затова решихме тази година да направим специален кът, от който да бъдат взимани и оставяни свободно книги, които да намират своите нови читатели”, разказва собственикът на Kaliakria Resort Ангел Лингорски.

Движението за свободна размяна и разпространение на книги “Буккросинг” съществува вече 13 години и е набрало популярност в много страни. Над 800 000 са буккросърите по целия свят, като най-много са те в САЩ, Великобритания, Испания, Германия, Австралия, а официално регистрирани от България са близо 700 души. Много хора обаче намират и четат свободните книги без да отбелязват нищо в дневника, разположен във всяка от тях.

„Буккросинг зоната в Kaliakria е поредното доказателство за това, че насърчаването на четенето все повече се припознава като важна социална отговорност”, казва редакторът в ”Аз чета” Милена Златарова, която е пионер на буккросинг движението у нас. “Кътът с книги от своя страна ще даде възможност на всички гости на комплекса да изживеят ваканцията си по един още по-вълнуващ и интересен начин“, допълва тя.

Снимки можете да изтеглите от този линк (.zip).