Как иновациите ще помогнат за превръщането на здравеопазването в конкурентен сектор


За пръв път здравеопазването ще бъде основен акцент по време на Националния иновационен форум под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Това ще се случи по време на панел “Иновации в сектор “Здравеопазване”, който ще се състои на 5 декември 2013 г. от 14.30 ч. в хотел “Шератон” в рамките на деветото издание на форума.

Панелът ще помогне за взимането на важни решения, свързани с предстоящите реформи в областта на здравеопазването у нас. Целта е да представи цялостна концепция за развитието на здравния сектор в България – от спешната помощ, през лекарствената политика, болничната реформа, медицинската наука до Европейските фондове и финансиране. По този начин ще се търси истински ефективен подход за функционирането и превръщането му в една от най-конкурентоспособните и иновативни области у нас.

Панел “Здравеопазване” ще има много силно международно участие. С видеовръзки ще се включат Държавният секретар по здравеопазване на Румъния д-р Раед Арафат, който ще говори за “Иновациите в спешната помощ: технологични и социални аспекти”, както и министърът на здравеопазването на Унгария д-р Микос Сочка, чиято тема е “Иновациите в болничната помощ: реформата в Унгария”. Изследователят по здравна и фармацевтична политика в London School of Economics and Political Science Алесандра Ферарио пък ще разкаже на живо на гостите в залата за диференцираното ценообразуване и гъвкави модели за балансирано бюджетно въздействие в областта на лекарствената политика.

От българска страна в събитието също ще бъдат обсъдени иновациите в сектора у нас, като сред основните участници в дискусиите ще бъдат председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и председателят на ISOR България проф. Генка Петрова, проф. Тодор Попов, почетен председател на Съюза на българските медицински специалисти, и проф. Асен Гудев, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ Царица Йоанна–ИСУЛ. В края на панела консултантът д-р Ростислава Димитрова ще покаже различни възможности за използване на Европейските фондове за повишаване на конкурентоспособността в здравния сектор.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *