Австрийското вино превзема София за пети път


За пета поредна година София ще бъде домакин на австрийското вино с Grand Austrian Tasting 2012. Над 40 вина ще бъдат представени на най-популярната дегустация на чуждестранни вина у нас. Тази година тя ще се състои на 7 юни от 12.00 до 20.00 ч. във винобар „Вестибюл” на ул. Бузлуджа 31. Организатори са вносителите на австрийски вина за България – Project-Austrian Wine и wine.unlimited, с подкрепата на Австрийския винен маркетинг (Austrian Wine Marketing) – държавната институция, отговаряща за промотирането на австрийската винена индустрия.

GAT 2012 ще представи вина от някои от най-популярните местни австрийски и интернационални сортове грозде, като грюнер, ризлинг, совиньон блан, блаубургундер и граубургундер, блауфренкиш и цвайгел. Българската публика ще има възможността да опита високо оценени вина от общо 13 изби от почти всички винарски области в Австрия, сред които Кремстал, Камптал, Карнунтум, Ваграм и Бургеланд. Сред познатите вече имена са JURTSCHITSCH SONNHOF, GERHARD MARKOWITSCH, SEPP MOSER, HANS NEHRER, BERHNARD OTT и др.

Тази година на различните щандове гостите на дегустацията ще могат да се запознаят с някои от най-големите винени познавачи и ентусиасти в България, които ще разливат вина от любимите си австрийски изби.

“Grand Austrian Tasting цели да запознае българина с автрийската винена култура и мисля, че с всяка изминала година тя печели все повече почитатели у нас, благодарение на подбора на международно признати изби и вина от изключително интересните сорове”, казва Яна Петкова от Project-Austrian Wine. “Благодарим за подкрепата на всички партньори на събитието и на Австрийския винен маркетинг, който застава зад него вече пета година”, допълва тя.

Вината на всички представени изби традиционно са удостоявани с над 88 точки по скалата на Робърт Паркър, което е показател за тяхната изключителност и конкурентоспособност.
Миналата година за първи път на GAT бяха представени биодинамични вина и гостуваха едни от пионерите в био и биодинамичното производство като Алвин Юрчич и Ники Мозер, чиито вина ще опитаме и тази година.

За Австрийския винен маркетинг 
(Austrian Wine Marketing Board)

Бордът на Австийския винен маркетинг със седалище във Виена е държавната институция, отговаряща за винената индустрия в Австрия. Организацията е създадена през 1986 година със стратегическата идея да подкрепя, координира и поддържа качеството и продажбите на австрийските вина. Най-голямата й цел за вътрешния пазар е повишаването на пазарния дял на качествено австрийско вино, като заедно с това се стимулира усилено и износът на висококачествено бутилирано вино за целия свят.

Дейността на AWMB е съсредоточена върху организирането на балансиран микс от маркетингови активности за различните целеви пазари, в това число влизат промоционални материали, организиране на събития, интензивни PR и рекламни кампании със специален фокус върху специфичните особености и ценност на австрийските вина.

Годишният бюджет на AWMB се формира основно от три източника – производителите на вино, федералните провинции и правителството на Австрия. Размерът му е приблизително 8 млн. евро.
Повече информация за Австрийския винен маркетинг и неговата дейност може да намерите на неговия сайт www.austrianwine.com.

За Project-AW

Project-AW е вносител на австрийски вина в България от лозаро-винарските области Ваграм, Кремстал, Карнунтум и Нойзидлерзее. Основател на Project-AW е Яна Петкова – винен консултант и журналист, дегустатор, магистър от Австрийската винена академия, клон на British Wine and Spirit Education Trust. Яна е собственик на българската онлайн винена енциклопедия Vinoto.com и е от учредителите на клуб “Винен наблюдател” (Vino-nabludatel.com).

За wine.unlimited

wine.unlimited е вносител на висококачествени вина от Австрия от 2008 г. Създатели на компанията са двама винени ентусиасти – Манфред Еренхофер, родом от Бургенланд, Австрия и Лияна Стоилова, специалист по винен мениджмънт. wine.unlimited работи с вина от почти всички региони в Австрия.