Отбелязват 140-годишнината от рождението на Морис Равел с третия сезон на “Майка ми Гъската”


Френски приказки, разказани с музика, и рисунки възпитават любовта към изкуството у децата

Третият сезон на музикалния спектакъл за деца “Майка ми Гъската” ще отбележи 140 години от рождението на френския композитор Морис Равел, които се навършват през 2015г.

Още на 16 и 30 ноември 2014 в зала “Славейков” (Френски институт) от 11:30 ч. всички малки и големи почитатели на изкуството ще могат да видят спектакъла. Представлението за деца на Ивайло Христов е изградено именно върху музика от Морис Равел, като вплита още сюжети от популярни френски приказки, театър и авторски илюстрации на Пенко Гелев.

“През Март 2015 г. се навършват 140 години от рождението на композитора. Тази годишнина и новият сезон на представлението са чудесен повод да запознаем малчуганите с един от най-известните и обичани френски композитори от 20-ти век и с неговата музика да разкажем приказки за деца от всички възрасти’”, споделя Ивайло Христов, автор на либретото и адаптацията на спектакъла.

130y20Петте пиеси по приказките “Спящата красавица”, “Малечко-Палечко”, “Зеленият дракон”, “Красавицата и Звярът” и “Феите” се изпълняват в оригинален аранжимент за медни духови инструменти. Словото и музиката на сцената се допълват от тематични рисунки на Пенко Гелев – обичан от няколко поколения художник и един от авторите на легендарното списание “Дъга”. А актьорите в “Майка ми Гъската” са всъщност музиканти, които между приказките разказват и историята на музиката и музикалните инструменти.

“Мирогледът ни се гради във възрастта, в която най-лесно се впечатляваме. Колкото по-рано човек срещне на живо изкуството, толкова по-голям шанс има той да го обикне”, коментират организаторите. “А срещата с изкуството на сцена изгражда у детето траен усет към културата, чрез разпознаването на красиво и грозно, добро и зло, вълнуващо и скучно. И когато малчуганът порасне, сам ще поиска да изрази себе си с музика, театър, танц или рисунка.”, допълва Ивайло Христов.

17Спектакълът “Майка ми Гъската” се осъществява в близко партньорство с Френския институт в България. През 2013 г. Национален фонд “Култура” по програма “Публики” насърчава просветната програма на трупата с финансирането на представленията в различни столични училища.

В първия спектакъл в зала “Славейков” в неделя, 16 ноември от 11:30 ч. ще вземат участие: Гергана Гугова като Спящата красавица, Вълко Вълков като Хубавица ненагледна, Румен Левордашки като Принц прекрасен, Боян Тачев като Малечко-Палечко, Юлиан Бояджиев като Звяр безподобен и Ивайло Христов като Зелен дракон.

Пълна информация за постановката и програмата може да намерите на сайта на “Майка ми Гъската”.

Билети за всички предствавления могат да се купят през сайта на представлението, в мрежата на “Тикет Плюс” или в залата преди представлението.

За допълнителна информация:

Мирена Керезова
PRoPR Агенция
E: mirena@pr-o-pr.com
T: 02/944 18 18