Съдът отложи делото за екстрадицията на Николай Кобляков за октомври


Руският дисидент няма право да напуска България до датата на новото заседание

Софийски градски съд отложи заседанието за разглеждане на делото за екстрадицията на руския политически активист с френско гражданство Николай Кобляков за 21 октомври 2014 г. Делото бе отложено единствено за да се изиска служебно от руския съд допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

Николай Кобляков ще трябва да остане в България още близо 2 месеца, след като съдът не му разреши да напуска страната до датата на новото заседание.

Специално за делото в София като свидетел се яви и журналистът на “Новая Газета” Ирек Муртазин, който следи случая на Кобялков от Русия, а между 2009 и 2011 г. е излежал 2-годишна присъда, заради своите критики на режима на Путин.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Политическият активист бе задържан на летище София от българската полиция в края на юли с издаден от Интерпол червен бюлетин и няколко дни по-късно бе освободен от българския арест с наложена от прокурора забрана да напуска страната. В последствие на 1 септември мярката му за неотклонение беше променена на “домашен арест”, а седмица след това Софийски апелативен съд отмени определението на СГС с мотивите, че не е налице опасност Кобляков да се укрие, а и като гражданин на Европейския съюз той има право на безпрепятсвено пребиваване и придвижване на територията на страната.

В началото на септември бе внесено и искане до Президента на Република България Росен Плевнелиев за предоставяне на политическо убежище на Кобляков, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава.

В защита на френско-руския дисидент до момента застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés. Открити писма до предидента Плевнелиев в подкрепа на искането за политическо убежище за Кобляков изпратиха и Български хелзинкски комитет и Протестна мрежа, както и политическите партии ДСБ, Зелените и ДЕОС.

Повече за Николай Кобляков може да научите от самия него в Storify и неговия блог.

Можете да следите Николай Кобляков и на неговата фейсбук страница.