Създателят на системата за спешна помощ в Румъния д-р Раед Арафат с лекция у нас


Държавният секретар по здравеопазване на Румъния д-р Раед Арафат ще изнесе у нас презентация за спешната помощ следващата седмица. Той е създател на системата на спешната помощ в северната ни съседка и заради работата си е провъзгласен за Герой на Румъния.

По време на презентацията си на 4 декември от 10 ч. в хотел “Шератон” д-р Арафат ще разкаже подробно как функционира системата за спешна помощ в Румъния, начините за финансиране, използвани от него и екипа му, организирането на доброволчески отряди и начините за взаимодействие на спешната помощ, пожарната безопасност и спасителната служба.

През 1991 г. д-р Арафат стартира за първи път в Европа мобилна спешна помощ, като интегрирана система между болниците и пожарните. През 1993 г. с помощта на Кралската клиника на Единбург е създадена първата стая за спешна помощ в болницата в Муреш, която е първата подобна в Румъния, а през същата година, с помощта на местната пожарна, д-р Арафат създава първия отряд за спасяване при пътни инциденти в Румъния. През 1994 г. започва работа първият отдел по спешна помощ в Румъния, създаден с помощта на Кралската клиника на Единбург и BBC, като цяла сграда е дарена и прехвърлена с 18 камиона от шотландския град Дънфърмлин до Тиргу Муреш, където е издигната отново.

Първите няколко години от създаването на системата за спешна помощ в Румъния д-р Раед Арафат и екипът му работят на доброволни начала по проектите. За приноса си към румънския народ роденият в Сирия лекар получава два пъти Националния орден на Румъния „За заслуги“.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *