България във фокуса на световната икономическа мисъл


Американският икономист Нуриел Рубини ще посети за първи път България на 26 февруари 2013, за да се срещне с българския икономически елит, пред който ще изнесе лекция на тема: “Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят”.

Нуриел Рубини е професор по икономика и международен бизнес в Нюйоркския университет, председател и основател на консултантската и анализаторска компания Roubini Global Economics. Бил е старши съветник в икономическия съвет към Белия дом и в американското Министерство на финансите. Неговите анализи и прогнози ежедневно се цитират от водещи световни медии и икономически форуми.

Той придобива широка популярност с факта, че успява да прогнозира настоящата световна икономическа криза. Едно от най-известните понятия, с които е цитиран икономистът, е “перфектната буря” за глобалната икономика. Според него съчетаването на четири негативни събития – срив на растежа на американската икономика, задълбочаване на дълговата криза в Европа, твърдо приземяване на развиващите се пазари (най-вече Китай) и военен конфликт в Иран, могат да предизвикат глобална икономическа криза през 2013 г.

Обобщението за икономиката, което Рубини прави в края на 2012 г., е че досега отрицателните последствия от финансовата криза са били съсредоточени в периферията на еврозоната и във Великобритания, но започват да проникват в ядрото й, а Международният валутен фонд е абсолютно прав в признанието си, че въвежданите мерки за икономия на бюджетни средства в повечето страни с развита икономика вредят на перспективите за икономически ръст през 2013 г.

Рубини, който е избран за номер 4 в списъка от 100 глобални мислители на авторитетното американско списание Foreign Policy, идва в България по покана на ПОК „Доверие“, като с неговата лекция компанията стартира обществен проект, имащ за цел да ангажира вниманието и капацитета на водещи икономисти в света с различните сценарии за развитие и излизане от световната криза и възможностите за растеж на българската икономика в тези условия. Водещото в проекта е това да се случи на родна почва, в непосредствена дискусия с икономическия елит на страната.

Какво ще предскаже известният с прозвището dr. Doom, Нуриел Рубини за икономическото бъдеще на България и света, ще разберем на 26 февруари 2013 г. в София.

Медийни партньори: “Капитал” и Bloomberg.