“Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс” – за приликите и разликите, плюсовете и минусите

петък, 22 август, 2014 от PRoPR

Залезът на рекламата и възходът на PRКогато за първи път чух името “Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс”, си помислих, че това е от онези книги, в които напълно се отрича едно нещо, за сметка на издигането на друго.

Останах изненадана, че авторите Ал и Лаура Рийс, които са световно известни маркетинг експерти, обръщат внимание и на рекламата, и на PR, като посочват силните и слабите им страни. Обяснават как всъщност и двете категории могат да работят заедно, така че да постигат оптимални резултати. Всеки малък, среден или голям бизнес се нуждае и от PR, и от реклама, но използвани в правилна последователност.

Най-голяма част от книгата е посветена на това, че силните марки се изграждат с PR, а не с реклама: “Рекламата вече няма нищо общо с изграждането на марката. Това, което изгражда марките, са посланията, отправени до медиите.” Авторите дават съвети за това как да създадем успешна марка чрез публичност, подходящо име, известен говорител, качество и търпение.

Ал и Лаура Рийс не изключват рекламата от играта. Те представят и нейната роля. Според тях рекламата е тази, която поддържа марката след като тя вече е наложена в съзнанието на потребителите.

Книгата е много полезна за всеки, който е нов в света на маркетинга или просто иска да разбере защо рекламата е вятърът, а PR e слънцето.

Tags: , , , ,

One Response to ““Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс” – за приликите и разликите, плюсовете и минусите”

  1. врати казва:

    Много благодаря за споделянето на тази статия. Опредлено ще си купя книгата мисля че ще е от полза за мен!

Leave a Reply