PRoDigest 20 – 28.04. социална реклама, влиятелни хора, записки и заедно

понеделник, 28 април, 2014 от Павлина Радославова

Социална реклама на седмицата

Дори да си мислите, че тормозенето в училище е по-скоро американски феномен и може би не съществува в такива размери по света и у нас, помислете пак. Ето защо е повече от силно и подходящо един от най-големите музикални канали в света да акцентира върху проблема и да покаже, че тези, които тормозиш днес, вероятно ще са тези, от които ще зависиш утре. Въпреки сериозната проблематика, клипът е направен с лека саркастична нотка и култова песен (все пак говорим за музикална телевизия) именно за да покаже, че тормозенето на другите „не е яко“ и по-скоро „ще ти се върне тъпкано“ с времето.

Разбира се, този нестандартен подход има и своите противници ТУК и ТУК

Класация на седмицата

През изминалата седмица беше публикувано 11-то поредно издание на класацията на списание Time Top 100 за най-влиятелните хора в света. Списъкът за 2014 година е повече от интригуващ, като е разделен на 5 основни категории: титани, пионери, творци, лидери и икони. Още по-интересно е, че за всяка една селектирана личност в списъка има кратък текст от не по-малко известна и влиятелна друга личност – за Папа Франциск текстът е на Барак Обама, за Бионсе, която е и лице на корицата на изданието, пише главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, а за Хилари Клинтън – 16 годишната Малала Юсафзай, която също присъства в класацията. Тази година в селекцията на Time присъстват общо 41 жени, което е нов рекорд за изданието и определено факт, който може да ни радва.

Повече за класацията, текстовете за всеки един от хората в нея и интересни факти около класацията може да намерите в сайта на Time.

time cover

Любопитно проучване на седмицата

Най-добрият начин да запомним нещо е да си водим записки на ръка. Проучване, публикувано в специализираното издание Psychological Scienceпосочва, че хората, които си водят записки на ръка, запомнят повече по време на самото събитие, отколкото хората, които си водят записки на компютър. Това обаче важи за дългосрочната памет, докато за краткосрочната памет участниците в проучването студенти не показват значителна разлика. Според изследователите резултатите се дължат на факта, че при транскрибирането на речта на компютър е много по-лесно човек да не мисли за това, което пише, докато възпроизвеждането на записки на ръка изисква много по-сериозно обмисляне и преработване на чутото в писмен текст.

Събитие на седмицата

Винаги сме били фенове на „Горичка“ и това, което правят. Затова и много ни зарадва завръщането на техните форуми. Тази неделя „Заедно“ ни събра с много вдъхновяващи хора, които направиха целия ден пълна със смисъл дискусия за възможностите и силата на групата, за отговорността на всеки един за промяната на средата, институциите, града и на всички нас ЗАЕДНО. Страхотната организация на цялото събитие, заигравките с търсенето на „емблематични партньори“, игрите в паузите, неочакваната изложба на Иван Мудов, вкусния различен обяд и емоцията от запознанството с много хора с интригуващи истории са нещо, което имаме нужда да виждаме по-често, за да можем всички заедно да бъдем по-добри във всяко отношение. Очакваме с нетърпение видео от събитието и есенния форум, който „Горичка“ ни анонсираха. А междувременно препоръчваме да разгледате и снимките от вчерашното събитие.

forum zaedno

Снимка: Фелия Барух. www.gorichka.bg/zaedno

Tags: , , , ,

Leave a Reply