5 неща, които (може би) сте изпуснали на WebIt CEE Digital Summit

четвъртък, 10 април, 2014 от Александър Кръстев

Малко са дигиталните събития у нас, които могат да съберат 1000 професионалисти на едно място. Затова и вчера с удоволствие посетих WebIt CEE Digital Summit по покана на страхотния Пламен Русев (на когото, както шеговито туитнах, искам да приличам, когато порасна) и неговия екип. И понеже вече живеем, за да споделяме, ето 5 неща, които съм сигурен, че не трябва да пропускате от вчерашната конференция.

webit

1. Google са готови да спрат собствената си презентация, ако тя нарушава нечии авторски права. Това се случи по време на Часа на Google, когато живото излъчване на конференцията през YouTube канала на WebIt бе прекъснато заради песен в излъчено пред аудиторията видео.

2. Доброто обслужване е от първостепенна важност, особено в ерата на моментната комуникация и instaservice, когато потребителите очакват бърза реакция от доставчиците. Лошото обслужване може да доведе до дългосрочни негативни последствия.

3. Ключовата съставка в отношенията с клиентите (Customer Relationship Management) е „R“ – отношението. Комуникация, добро обслужване, качествен продукт.

4. Създайте посланици на марката, но направете така, че това да са правилните хора, дори да не са много. И да, хубаво е те да са различни от бранд мениджъра.

5. Започвайте всеки бизнес със стратегия – можете да я променяте по всяко време, но задължително започнете с нея. И после следва историята, която ще ви е приятно да разказвате. #UrStoryWeNeed2Tell

Със сигурност сме пропуснали много страхотни моменти, така че ще се радваме да дадете още предложения в коментарите.

Вижте цялата конференция на запис (започва на 5:00 от стрийминга)

Лидерската Синя зала (започва на 30:00 от стрийминга):

А ние вече с нетърпение очакваме DigitalK на 29 и 30 май, защото анонсираните досега лектори са повече от обещаващи!

Leave a Reply