PRoDigest 14 – 18.03

вторник, 18 март, 2014 от Мирена Керезова

Класация на седмицата

Рекламистите създават страхотни видеа, за да продават продукта на компанията, но някои от тях разказват значими и важни за обществото истории.

Pantene, P&G, Coca Cola, Degage Ministries, TrueMoveH and Dove се борят за наградата Viral Video Award на Ad Age’s Digital Conference in New York  за най-важна история, разказана във видео.

В техните клипове се засягат по-сериозни теми от величието на марката. Кока Кола възхвалява Америка; Pantene критикува неравенството между половете; P&G оценява майчината подкрепа; TrueMoveH разказва колко е важно да дадеш от себе си на другия, без да търсиш нещо в замяна; Degage Ministries показва трансформацията на един бездомен ветеран; Dove пък се усмихва с видео за срамежливите.

Победителите ще бъдат наградени на 1 април. Вижте всички видеа тук.

Приложение на седмицата

Starbucks работи активно за създаване на приложение за смартфон за предварителна поръчка.

Ops_Starbucks_JenniferLinford

За да спести време на клиентите си, Starbucks разработва приложение за смартфон, което да им дава възможност да поръчват напитки или храна още преди да са стигнали до заведението.

Компанията е концентрирана върху новото поколение технологии, които улесняват потребителите. Вече 11% от плащанията в заведенията в САЩ се осъществяват чрез мобилни устройства, а планът е процентът да се удвои през тази година.

Класификация на седмицата

Тази седмица Ви предлагаме интересен начин да индивидуализирате Вашия бранд.

Известния психолог Карл Юнг класфицира човешкото поведение като арехетипи, които са основани на нашите разбирания, ценности и вярвания.

1

Както хората формират отношение към останалите, така потребителите изграждат разбиранията си за определена марка. Използването на архетипите за индивидуализирането на бранда ни позволява да представим нашата философия по достъпен и лесен за възприемане (дори на подсъзнателно ниво) начин.2

Ако искаме да представим компанията ни като загрижена за обществото и хората, значи нашият архетип е Пазителят, а най-често изричаните думи са „Обичай ближния“. Ако пък чрез нашия продукт даваме на потребителя социален статус, по-висок от обикновено, значи сме Императори.

Тази типология и възможностите и не могат да се опишат в няколко изречения, затова очаквайте по-подробен материал  в края на седмицата.

Онлайн рекламата в България

Четвъртото по ред проучване на българския пазар на онлайн реклама AdEx 2013, проведено по инициатива на IAB България.

1608426_726205734086507_1278391012_n

38,6 млн. лева са брутните приходи от интернет реклама у нас през 2013 г., показва проучването. Това е със 7,4% по-малко от предходната година, когато бяха 41,7 млн. Данните са предоставени директно от компаниите и включват приходи от реклама в уеб сайтове, търговски онлайн услуги, мейл услуги и др., но не и инвестициите в Facebook и Google.

Прираста на приходите от PR публикации, както става ясно от изследването на българския пазар, е над 40%, което показва съживяване на пазара.

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply