Какво трябва да знаеш, когато кандидатстваш за стаж в PR агенция

вторник, 11 март, 2014 от Мирена Керезова

Става все по-трудно за младите специалисти да намерят желаната работа. В сферата на комуникациите ситуацията е същата. За щастие се предлагат немалко стажантски програми за студенти, който дават адекватни знания, практически умения и реален шанс, ако се представиш добре, да продължиш кариерното си развитие в компанията. Но преди това е нужно да знаеш някои основни принципи при кандидатстването за стаж или работа:

Подходящата агенция

На първо място, трябва да намериш подходящата стажантска програма за теб. Това може да се случи в сайтове за обяви, групите на факултета ти в социалните мрежи, професионалните групи в LinkedIn, страниците на агенциите в социалните медии или сайтовете им.

Добре е след като избереш стажантска програма, по която ще кандидатстваш, да разбереш повече за агенцията – мисията, клиентите, вида PR, с който се занимава, и да прецениш дали ще ти е интересно това, което можеш да научиш.

Аз намерих обявата за стажантската програма на PRoPR в групата в Facebook на студентския съвет на ФЖМК. Истината е, че тя вече беше изтекла. Но след като разгледах сайта и страницата на агенцията, реших да се свържа с тях.


Първо впечатление

Първоначалният контакт е съществен в подобен тип отношения. Той се осъществява главно чрез мейл или съобщение в социалните медии. Затова е важно електронната ви поща да не Gotinkata94@abv.bg и да не публикувате снимки и статуси в профилите си в социалните мрежи, които не ви представят в добра светлина. (Личният ми e-mail е със собствен домейн с моята фамилия и това е изиграло своята роля, разказа ми по-късно Алекс.)

Когато пишеш на бъдещите си колеги, не забравяй, че това са хора, които се занимават с комуникация и няма да направи добро впечатление да използваш на латиница или да имаш правописни и граматични грешки (всъщност, това не би се харесало на никого).

Първият контакт с моите колеги беше чрез съобщение на корпоративната страница в Facebook, в което попитах дали все още мога да кандидатствам за стажант. Те ми изпратиха списъка с нужните документи и материали и срока, в който трябва да ги предам. След това продължихме официално, по e-mail.

Материали и документи

Задължително за всяка една стажантска и работна позиция е CV-то. Повечето студенти нямат много опит, който да опишат, но дори и предишна стажантска позиция или дейност в младежки организации може да допринесе за изграждане на образа пред агенцията. Важно как и какво е написано. Не нужно да бъде прехвалено, но трябва да е достатъчно подробно, за да разкрие уменията, придобити в работния процес.

Снимката на CV-то също не е за подценяване. И ако е забавно кандидатът да е със селфи от купон, на който е с хавайски гердан от цветя, то е само повод за разпускане на колегите в офиса през почивката. След тази снимка, колкото и прекрасни неща да пише, те няма да имат никакво значение.

В повечето агенции държат да прочетат материал на кандидата (прессъобщение, статия, анализ на кампания и др.). Много от студентите се разубеждават да кандидатстват на такива места, защото не са достатъчно уверени в възможностите си. Но е важно да разберем, че практикуващите специалисти не очакват от стажантите чудеса от творчески героизъм, а по скоро искат да видят налични базисни умения и креативност.

В CV-то си бях описала подробно заеманите работни и стажантски длъжности до момента и уменията, които съм развила, благодарение на тях. А материалите ми със сигурност не са били перфектни, но имах определен срок и не чаках последния момент, за да ги изпратя, което показва интерес и желание.

Интервюто

Както първият контакт онлайн, така и интервюто до голяма степен се базира на първото впечатление. Представянето на този етап е от най-голямо значение, защото искаш да се занимаваш с публична комуникация ежедневно и дори липсата на опит не трябва да влияе на твоите комуникативни умения. Имаш няколко минути, в които да спечелиш бъдещите си колеги и да им покажеш, че си новият член на екипа.

HR специалистът Алисън Дойл определя 50-те най-често допускани грешки на интервю за работа. Някои от тях са: неподходящо облекло, включен мобилен телефон, водене да друг човек със себе си, закъсняване, твърде много говерене или прекъсване на водещия интервюто, липса на контакт с очи, задаване на въпроси за заплащане и почивки и други.

Има много грешки, които могат да бъдат допуснати на интервю, особено от неопитен и притеснен кандидат. Но за мен най-важна е усмивката. Защото когато ти се усмихнеш, отсреща отвръщат със същото и това разчупва сухата атмосфера и ти помага да се почувстваш по-сигурен.

Успех в офиса

Е, ако си намерил подходящата агенция и тя те е намерила, остава да покажеш какво можеш и най-вече какво искаш да се научиш да можеш. Желанието за работа и страстта, с която го правиш, винаги помагат.

Това е моята рецепта! Успех!

Tags: , , , ,

Leave a Reply