„Заразително“ и силата на вирусното послание

петък, 10 януари, 2014 от Александър Кръстев

zarazitelno_hrm

Да направиш така, че една идея или продукт да се разпространяват вирусно сред потребителите, е сигурно действие за 1 млн. долара. Маркетолози, невромаркетолози, социолози, социални психолози, социални антрополози… доста хора изследват този феномен и то с променлив успех.

„Заразително“ на Джона Бъргър е книга за едно такова изследване, включващо хиляди публикации в сайта на NY Times и причините, заради които са споделяни по имейл от потребителите.

Според Бъргър и екипа за създаването на вирусно съдържание са нужни 6 СТЪПКИ (STEPPS) – 6 елемента, които трябва да има един продукт или послание, за да подтиква хората да говорят за него. Социална валута, тригери, „Ъ!“ (емоция), публичност, конкретна стойност и история – извървяването на тези стъпки би трябвало да ви доведе до очаквания резултат, включително и в търговско отношение.

Разбирам, че една книга с професионална насоченост е добра, когато видя примерите вътре. А тук емпиричните изследвания са не само върху споделяните публикации в NY Times, но и около други страхотни явления. Прочетете, няма да сгрешите.

Още за книгата можете да видите и в ревюто ми в „Аз чета“.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply