PC vs. Mac

вторник, 19 май, 2009 от Александър Кръстев

Това е сигурно най-старата война на света, идва ми да възкликна, като прочета заглавието. Добре, де, едва ли е най-старата война на света, но със сигурност е една от най-интресните бизнес и рекламни войни в цялата история на човечеството. И при положение, че целият офис на PR агенцията е комплектован с Mac, няма съмнение чия страна ще вземем. Това обаче е без значение, защото последните битки обхващат все повече и повече криейтив-фронтове.
В последно време „PC vs. Mac“-епопеята се развива с методите на сравнителната реклама, а битката на „Get a Mac“ и „I’m a PC“ става наистина ожесточена. В момента двете компании се борят не просто за повече продажби на софтуер, а за господство над музикалната индустрия. След като Microsoft хвърлиха $300 млн. за неуспешната рекламна кампания на Vista с Бил Гейтс и комика Джери Зайнфелд, сега компанията е решила да атакува музикалния магазин на Apple iTunes.

Новият отговор на Microsoft се нарича ZunePass, който дава неограничен достъп до песни срещу $15 на месец, пише днес Contagious Magazine. Хората на Бил Гейтс са наели този път рекламно лице тип юпи – участвалият в риелити платформата „Стажантът“ Уес Мос. Мос играе себе си – „сертифициран финансов планьор“, и показва колко по-евтино е да ползваш ZunePass, за да напълниш последния модел iPod (събиращ 120 GB данни) с музика от iTunes. Криейтивът на Crispin Porter + Bogusky дори е създавал и простичък Max’D Calculator, с който всеки потребител да си измери колко точно му струва определен капацитет от музика през iTunes.

Както се вижда от клипа, ползвани са доста солидни доводи за предимствата на ZunePass, които особено в условията на криза би трябвало сериозно да стреснат потребителите. Тези аргументи обаче не важат никак на пазари като българския например, където тегленето на музика от интернет не е особено свързано с плащане.

И въпреки че криейтивът в рекламите на Apple (дело на TBWA\Chiat\Day – L.A.) съвсем не е за подценяване, завършваме с едно фенско видео, което сравнява Zune и iPod, без да струва милиони. А май ефектът му е доста по-голям от скъпоструващите рекламни кампании на двата тех-гиганта.

Като Мац-потребители искрено се забавлявахме в целия офис на тази „сравнителна реклама“, но пък си признаваме, че битката е доста равностойна на релното корпоративно ниво. В интерес на истината, независимо кой каква техника използва, важното е клиентите да са доволни от крайния продукт.

Tags: , , ,

Leave a Reply