Защо обичаме работата си – Американският университет в България

сряда, 12 юли, 2017 от Рая Андреева

Доскоро Американският университет в България за мен беше просто една сграда, за която не знаех почти нищо, а в съзнанието ми обикновено възникваше асоциацията за прехвалено и побългарено място. Скоро щях да се убедя, че всичко това е било заблуда.

IMG_3581 (3)

Посетих АУБГ за първи път едва седмица след първия ми работен ден в PRoPR. Още със слизането от колата нещо подсказваше, че този свят там действително е различен. На пръв поглед кампусът впечатлява с размери и облик като тези от американските филми. Чистотата, широките пространства, спокойствието и увереността, която излъчваха и студенти, и служители, създават атмосфера, нетипична за родните университети.

18193940_1567683003250573_7662176406337489949_n

Основните сгради сякаш току-що са построени. Всеки детайл, всяко кътче е изпипано до съвършенство –  билблиотеката, театралната зала, спортният салон, мястото за хранене, стаите в общежитията, co-working пространствата…

В края на следването си в АУБГ, студентите имат възможността да се дипломират с две специалности – тази, за която първоначално са кандидатствали, и една избираема. Така шансовете им за реализация след завършването стават значително по-големи. От друга страна, голяма част от студентите се включват в различни клубове по интереси, в които развиват талантите си в сфери като музика, театър, изкуства, спорт, политика и танци.

IMG_3568

АУБГ е най-правилният избор за всеки, който иска да получи образование на световно ниво, но все още не е готов да се отдели напълно от най-близките си. Макар и на българска територия, студентите могат да се докоснат до различни култури от целия свят – в университета има хора от повече от 40 националности. Гостите като нас могат да се докоснот до това богатство чрез поредица от събития по време на “Международна седмица” в АУБГ, където се представят различнните култури, както и различни традиционни обичаи и ястия.

IMG_3576

Както вече споменах, в АУБГ се обръща внимание на всеки детайл. Всеки един, до последния човек в кампуса, се цени високо. А и не само. По време на първата ми обиколка на сградите на университета забелязахме малка птичка, която изглеждаше зашеметена и не можеше да отлети. Част от придружаващите ни служители веднага се отзоваха, взеха птичката и я заведоха на ветеринар, въпреки чакащите ги задължения. Толкова много грижи и внимание за един малък “посетител”. А за възпитаниците на АУБГ те са много повече…

IMG_3575

В края на деня вече искрено съжалявах, че не съм знаела достатъчно за възможностите, които предлага АУБГ, и че не съм част от тяхната общност. Убедих се, че в България има едно място, където всеки студент е насърчаван да развие не само професионалните си умения, но и таланта си.

Добрата новина е, че ми предстои магистратура. ;)

Tags: , ,

Leave a Reply