Макдоналдизацията на обществото

вторник, 29 ноември, 2016 от PRoPR

Рей Крок е мъжът, който създава веригата “Макдоналдс” и през 1955 г. открива първия ресторант на бранда в щата Илинойз. Днес развитието на компанията надскача първоначалния замисъл за заведение за бързо хранене в пределите на САЩ, а финансовите й проблеми, които я съпътстват в началото, отдавна са загърбени.

В наши дни влиянието на “Макдоналдс” е толкова голямо, че американският социолог Джордж Ритцър си позволява през 1993 г. да въведе един вече често използван термин – “макдоналдизация”. Това е модел, при който принципите на ресторантите за бързо хранене стават доминиращи в различни сектори (извън ресторантьорските) не само в американското общество, но и в други държави. Моделът се копира от вериги от различен тип – франчайзингови дружества, по-скъпи и по-изискани вериги за хранене с разнообразно меню, компании за детски играчки, вериги хипермаркети, фитнес клубове и много други.

new-york-655215_960_720

“Макдоналдс” играе важна роля както в бизнеса, така и в американската популярна култура. Откриването на обекти в по-малки градчета се приема като значително социално събитие. Ресторантите от веригата присъстват в многобройни реклами и кино продукции. Ярък пример за това, че “Макдоналдс” се е превърнал в символ на САЩ, е гласността, която се дава при решението първият ресторант на Рей Крок да бъде съборен. В главния офис на компанията пристигат хиляди писма, изразяващи категорично възражение. В крайна сметка единствената промяна, която претърпява първото заведение на веригата, e превръщането му в музей.

Друг факт, доказващ значимостта на обекта, е ежегодният “Биг Мак Индекс”. Той е създаден от изданието The Economist през 1986 г. и показва покупателната способност на различни световни валути. Базира се  на местната цена в долари на един “Биг Мак”, защото той се счита за един от унифицираните продукти. Тази мерна единица показва приблизително къде животът е по-скъп или по-евтин. Глобалното влияние на “Макдоналдс” е разгледано и в теорията на Томас Фридман за “превенция на конфликтите благодарение на Златните арки”. Тя гласи, че между страни, в които има ресторанти “Макдоналдс”, не е избухвал военен конфликт. Това твърдение е опровергано през 1999 г., когато НАТО бомбардира Югославия.

При създаването на веригата ресторантите й са разположени в предградията на по-големите градове и в по-малко населени места. Днес заведения има по главните булеварди на метрополисите, във военноморската база “Гуантанамо Бей” в Куба, в Пентагона, в много музеи, университети, дори и лечебни заведения. Въпреки възраженията на медицински лица, “Макдоналдс” има ресторанти в над 30 болници и в 30% от детските болнични центрове. Изследване показва, че 96% от учениците знаят кой е Роналд Макдоналд и така образът му се нарежда на второ място по популярност, веднага след този на Дядо Коледа.

lego-1044891_960_720

Компанията от години печели доверието на клиентите си по различни начини – храната е топла и често се доближава до полуготовите ястия, които се сервират вкъщи; заведенията са чисти; персоналът е съставен основно от млади служители, а това прави обслужването по-бързо.

Организират се различни кампании и благотворителни акции, като тази за набиране на средства за домовете “Роналд Макдоналд”. Те осигуряват подслон на родители, чиито деца се лекуват от тежки заболявания. Програмата “Чийзбургер за шестица” предоставя на децата безплатен сандвич срещу изкарана отлична оценка. В Австралия е разработена стратегия с играчки, имитиращи досущ реалната визия на различни продукти от менюто. По този начин успешно се поддържа интересът на децата към пържените картофки, сандвича Биг Мак, млечния шейк, ябълковия пай и много други продукти. Разработват се и проекти за заетост на тийнейджъри и хора в неравностойно положение. През декември 2016 г. Предстои да се излъчи филмът The founder с главното участие на Майкъл Кийтън. Продукцията ще проследи историята на “Макдоналдс” от създаването му до днес.

times-square-1457784_960_720

 

В действителност по-голямата част от съвременния свят е макдоналдизиран. За щастие веригата за бързо хранене все още не е успяла да се настани и на дивана във всекидневната ни и за момента остава на прага на входната врата. Напоследък се наблюдава тенденция към все по-слаб интерес от страна на клиентите към “Макдоналдс”. В някои страни в Азия и Латинска Америка дори съществуването на ресторанти на компанията е забранено със закон. Все повече хора  се ориентират към здравословния начин на живот и консумирането на чисти храни. Био магазините с натурални продукти изместват заведенията за бързо хранене. Въпрос на време е тази тенденция да се доразвие. Дали наистина залезът на макдоналдизацията наближава? Или предстои да ни залее нова вълна от пържени картофки и Happy meal?

Автор: Рая Андреева

 

Tags: ,

Leave a Reply