Пет неща, които един пиар не трябва да прави за своите клиенти

вторник, 31 март, 2015 от Александър Кръстев

Нашата професия е една от малкото, в които мотото „клиентът винаги има право“ е много опасно. Няма да ви съветвам да не бъдете безусловно съгласни с клиентите си, да не правите негативни кампании срещу техни конкуренти и други такива „А“-и-„Б“-та на пиара. Ако изобщо се замисляте за подобни неща, по-добре да не четете този блог.

Ще ви дам обаче няколко ситуации, в които един пиар никога не бива да се поставя, заради своите клиенти. Това не само че не им прави добра услуга, но би могло да злепостави и самите Вас като професионалисти.

  • Не ползвайте личните си профили в социалните мрежи като канали за промотиране на всяка стъпка на клиентите си. Така де, няма нищо лошо да пускате неща за тях от време на време, дори всеки ден, но ако стената ви във Facebook е пълна само с промо постове за клиенти, как да разберем, че сте истински човек с емоции и личен живот?
  • Не настоявайте, че даден продукт е страхотен/бомбастичен/уникален/ексклузивен само защото е на Ваш клиент. Работата на пиар експерта не е да придава несъществуващи качества на продуктите на клиентите си, а да търси начини да изведе преимуществата на преден план, създавайки добра история от всяко от тях;
  • Не говорете само и единствено за клиентите си и техните продукти/услуги. Вероятността продуктът на Ваш клиент да е 100% уникален е точно в обратната част на процентната скала. В реалния свят до и срещу всеки бранд стои конкуренция, много често жестока, и не е грях съществуването й да бъде признавано. Противното наистина е равно на професионално самоубийство;
  • Не проектирайте собствените си настроения върху комуникацията на клиентите. Тонът на говорене на всеки бранд често е предварително определен и следва да бъде спазван. Ако клиентът е компания с традиции в доста консервативен бизнес, може би не е добра идея днес да гарнирате доброто си сутрешно настроение с прессъобщение с шеговит цитат от изпълнителния директор. Съжалявам, съветът ми е вместо това да разкажете виц на колегите – ще се отрази доста по-добре на работната среда (и определено по-малко негативно на банковата сметка на агенцията);
  • Не се молете на журналисти да направят нещо за клиентите ви. Въобще, никога не се молете на журналисти. Отношенията пиар-медия трябва да са партньорски и основани на равнопоставена комуникация с дъогосрочна перспектива. Поставяйки се в ситуацията на молител определено не се представяте в добра светлина, а това няма как да не се отрази на отношението към клиента ви.

Това са правила, които следваме всеки ден. Ако си позволяваме да направим компромиси с някои от тях, то е само понякога и само ако „клиентът“ сме самите ние. В крайна сметка, може ли един пиар да е достатъчно добър, ако няма чувство за хумор?

Tags: , , ,

Leave a Reply