Съвети

Всички сме гениални?

петък, 6 юли, 2018 от PRoPR

text

Има хора, които вярват, че геният не се ражда, а се създава. За нас това е на 100% така.

Защото, ако човек няма любопитство към всичко, което го заобикаля, ако не подобрява знанията си редовно, ако не чете и не се интересува от нищо, ако не си взима добри поуки на база опита си до момента, колкото и оригинална и независима мисъл да има, с какъвто и талант да е роден, той няма как да отключи целия си потенциал, тоест няма как да е гениален.

Ето няколко препоръки за това как да държите мозъците си будни и как да достигнете до върха на вашите възможности по-лесно:

Проверявайте преценката си

Поставяйте под въпрос собствените си възгледи достатъчно често, за да не стоите на едно място.

Няма лош опит

Ако се учиш от опита си, означава да се учиш от грешките си.

Хранете сетивата си

Благоприятен метод за насърчаване на вдъхновението е да поддържате сетивата си. Купете си цветя и ги сложете в офиса си. Когато зациклите се напръскайте с любимия си парфюм, яжте хубава храна, слушайте хубава музика, ама го правете отдадено. Геният Леонардо Да Винчи казва, че проблемът на обикновените хора е, че “гледа, без да вижда, слуша, без да чува, докосва, без да усеща, яде, без да вкусва, движи се, без физическо осъзнаване, вдишва, без да обръща внимание на миризмите и уханията, и говори, без да мисли”.

update-1672385_640

Бъдете в постоянен ъпдейт

В днешно време е от изключителна важност да не спирате да подобрявате знанията си. Нужно е да четете и да се интересувате от новини в сферата на вашите интереси или професия като същевременно всеки ден научавате нещо ново. Така винаги ще сте една крачка пред всички останали, които са заети в барчето отсреща. Живеем в динамично време. Темповете на промяната продължават да се ускоряват с всеки изминал ден и понякога се получава така, че всичко което сте знаели вчера, може да е без значение днес. Например, когато говорим за технологии, трябва да имаме предвид, че животът на всяко наше техническо умение, става все по-кратък

Малко стрес, но без паника

Намерете онази точка на конструктивен стрес, която ви дава енергия за всичко изброено.

Култивирайте любопитството си

Любопитството е дух, намерение и умение, които можем да внесем в нашата работа, взаимоотношения с другите и света като цяло. Това включва истинска любознателност, желание да разберете и да имате възприемчив ум, с който да можете да разпознавате тенденциите и моделите.

Бъдете социални

Учете се от другите. Бъдете в час с хората, които обитават същата реалност като вашата. Внимавайте с какви хора се заобикаляте – защото рискувате да смъкнат нивото ви или да ви загубят времето.

binoculars-1209011_640

Правете нещо различно

Предизвикайте себе си всеки ден. Правете нещата, които ви плашат, започвайте работата си за деня с по-неприятните задачи, гледайте да научите нещо ново днес или поне да погледнете всичко старо от друг ъгъл. Развийте увереност, дайте си пространство, различни гледни точки и възможност да стигнете до нови прозрения.

Научете се на дисциплина.

Изградете си навици като си създавате лични ритуали. В началото ще е трудно, но с течение на времето трудността ще намалее и навиците ще се задържат.

Помогнете на гения в себе си да се роди. Във всеки от нас дреме един заспал гений – от нас зависи дали ще го държим буден или ще го оставим в режим на летаргия.

Успех на всички, които са се вдъхновили за това да са възможно най-добрата версия на себе си. Успех и на останалите, които предпочитат да спят – на тях ще им е най-нужен.

Автор: Марчела

Instagram без Photo editing apps е като PR без смартфон

четвъртък, 5 април, 2018 от PRoPR

Photo Editing Apps

Независимо дали сте PR специалисти със смартфон, блогъри или хора, несвързани професионално със социалните мрежи, сме сигурни, че не сте спряли да разцъквате Instagram профилите си и сте намерили начини да привлечете нови последователи. Но ако мислите, че все пак нещо ви убягва от мисията “успешен Instagram” или просто душата ви плаче за промяна в облика на профила ви, ние пак сме на линия с няколко идеи.

Професионално изглеждащите любителски фотографии са радост за окото. За щастие всички имаме възможност да се въплътим в ролята на професионални фотографи и да създаваме съвършени снимки. Всичко е на едно приложение разстояние.

В следващите редове ще ви предложим няколко приложения, с които да си поиграете ;) И понеже сме съобразителни, ще направим уточнение – всички апликации са подходящи както за Android, така и за iOS… и са безплатни.

Snapseed

How-to-use-brush-tool-in-Snapseed

Snapseed е професионален редактор на снимки, разработен от Google. Към 2017 година тази апликация запазва челни позиции в класациите за най-добри приложения за редактиране на снимки. Snapseed разполага с набор от инструменти и филтри, с които да изпипате снимките си до съвършенство. Снимките могат да се редактират в RAW формат. С функцията HDR Scape може да създавате вариация от експозиции. За да придобият снимките ви още по-голямо стилово разнообразие, може да експериментирате с Drama, Grunge, Grainy Film, Vintage, Retrolux, Noir и Black & White филтрите, които Snapseed предлага.
Приложението притежава филтри за обработка на кадрите за секунди, освен това инструментите му дават възможност за добро изпипване на детайлите, като може да съсредоточите редакцията върху точно определена част от изображението. Бързо, лесно и качествено.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

VSCO

vsco-lead-800x420

Само крачка по-назад от Snapseed представяме VSCO. Макар че приложението предлага по-малко инструменти и филтри от Snapseed, то не остъпва на първенеца в нашия списък. VSCO дава възможност на всички любители на “щракането с телефон” мигновено да променят наситеността на снимките и тяхната осветеност като цяло. Освен това предварителното прилагане на готови филтри е напълно възможно с тази апликация. С VSCO се работи бързо и интуитивно. По-специалното при тази апликация е, че тя разполага със собствена платформа, където можеш да споделяш и разглеждаш изображения. Информацията на споделените снимки, като час на снимане, вид на устройството, с което е създадена снимката, са напълно достъпни за потребителите на платформата. VSCO е подходящ както за “новаците”, така и за факирите в употребата на приложения за редакция на снимки.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Pixlr

pixlr-edit-16

2 милиона комбинации от настройки, филтри и ефекти. Това получавате, ако изберете да обработвате снимките си с Pixlr. Приложението разполага с широк набор от инструменти – от най-обикновените за премахване на петна от лицето, избелване на зъбите и червени очи, до сложни, с които можете да създавате фотоколажи, с многообразни възможности за фон, оформление и дистанция между тях. Специалната функция на Pixlr Double Exposure позволява наслагването и смесването на няколко снимки. Получените уникални изображения може да стилизирате, превръщайки ги в рисунки, надраскани от молив, или пък мастилени скици.

Изтегли от Google Play или от App Store.

Adobe Photoshop Lightroom CC

gsmarena_002

Не, това не е просто разновидност на Adobe Photoshop. Llightroom или както е неговото пълно наименование Adobe Photoshop Lightroom се захранва от Adobe Photoshop технология, но предлага мощни и лесни за използване инструменти за редакция на снимки през телефона. Lightroom притежава набор от способи, които позволяват манипулиране на изображенията – прилагане на маски, филтри, клониране, сглобяване на панорами и т.н. Приложението позволява създаване на множество виртуални копия на една снимка. И това не е всичко. Всяко копие може да обработите по различен начин. И това няма да натовари паметта на телефона ви по никакъв начин. Софтуерът на Adobe Photoshop Lightroom ви позволява да добавяте допълнителна информация към снимките, които импортирате. По този начин може да направите бърза частична селекция на снимките, които желаете да обработите. Като екстра на това може да преглеждате снимки, които са правени с определена камера или обектив, в случай, че сте импортирали файлове с различни модели.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Repix

repix-remix-pai

Да се изживявате като фотограф не ви стига? Искате да сте и художник? В такъв случай имаме добри новини за вас. Изтеглете си проложението Repix и всичко ще е точно. Апликацията е създадена за потребители, които искат да правят креативни и артистични ефекти на своите снимки. Магията на Repix се крие в четките. С тях може да рисувате по избраните снимки. Ефектите от четката могат да се прилагат частично и избирателно върху снимката. Приложението дава възможност за комбинация на много ефекти до постигане на желания резултат. И това не е всичко. Избирате четката Cartoonize или Charcoal и вече имате собствена карикатура. Repix предлага и допълнителни четки, които обаче са платени. В замяна ще можете да създавате звездно небе там, където пожелаете с опцията Stars или пък да превърнете снимката си в истинско произведение на изкуството, създадено от Ван Гог само с използването на едноименната опция. Сега се чудим снима ли ни се, рисува ли ни се…

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Идеите от нас – снимките от вас. И не забравяйте, че е задължително да споделите предпразнични кадри в Instagram, а ако ви е домързяло днес да боядисате яйцата, сваляйте Repix и размахайте четките ;)

Автор: Ивианна Антонова

Как да създадем успешен Instagram профил?

понеделник, 26 февруари, 2018 от PRoPR

Instagram

“Да си известен в Instagram е като да бъдеш богат на Монополи!”

А дали е вярно? През последните години Instagram опроверга това твърдение и днес е една златна мина за възможности както за хората, така и за компаниите. Маркетинговият рай, скрит грижливо зад фасадата на Instagram, вече носи приходи на много потребители. Ако и вие искате да се понесете на крилете на милионите последователи, сме приготвили няколко основни съвета и интересни примера:

#Identity

Модният дизайнер и илюстратор София Чанг споделя, че най-добрата стратегия за набиране на популярност е да бъдеш себе си и да оставиш своя уникален почерк върху снимките, които споделяш в социалните мрежи. За целта, преди да поемете по пътя към успеха, трябва да си отговорите на три важни въпроса – кой съм аз, в какво съм добър, какъв е моят стил. По този начин създавате уникалния образ на вашия профил.

Това обаче не означава, че трябва да споделяте безразборно и спонтанно снимки и видеа. Добре е внимателно да обмисляте своите публикации. Ранното планиране на материалите, които споделяте, е добър похват. По този начин изграждате смислова връзка между тях и профила ви придобива идейна завършеност.

Има потребители, които се придържат към една конкретна концепция при изграждането на Instagram профила си. Може би един от най-атрактивните примери в тази насока са снимките на руския фотограф Мурад Осман, който вече 6 години вълнува хората с проекта си Follow me.

Screen Shot 2018-02-23 at 17.05.38

Фотографът изкусно е съчетал професионалните си умения и любителски увлечения и днес неговият Instagram има 4.5 млн. последователи. Снимките му дават информация кой е той, в какво е добър и какъв е неговият стил. Неговият Instagram е пример за това как се създава уникален профил и как с добро изпълнение, каквото е неговото, се превръщаш в тренд, а всички по света искат да са като теб.

#Hashtag

Символът хаштаг е неизменна част от постовете в Instagram. Но само правилната му употреба е ключът към успеха, както за потребителите, така и за брандовете, които искат да повишат броя на интеракциите си.

Хаштаговете трябва да съдържат ключови думи, които описват добре снимката. Броят на интеракциите ви се повишава от потребители, които се интересуват и оценяват това, което показвате, а не само от “случайните минувачи”. За компаниите, които искат да поддържат успешен Instragram профил, е препоръчително да използват хаштагове, които отговарят на сферата, в която се развива техния бизнес.

Употребата на уникален хаштаг или на такъв, който отговаря на името на бранда, е хитър трик за печелене на нови последователи.

Днес Starbucks е един от най-успешните брандове в Instagram, с над 16 млн. последователи. Чрез #Starbucks компанията успява заедно с милиони потребители да създаде стабилна база от интересни снимки, което кара още повече хора да пожелаят едно капучино с тяхното име върху чашата.

starbucks

Друг пример за успешна марка, не само на пазара, но и в Instagram e Nike, налагайки слогана си just do it като популярен хаштаг. Ако вашето име не е много впечатляващо или нямате мотивиращ слоган, може да опитате с измисляне на собствена дума.

Бъдете внимателни с броя на хаштаговете, които използвате. Въпреки че Instagram дава възможност да се използват до 30 хаштага, специалисти съветват да се ограничите до 11. Starbucks използва от три до пет хаштага, за да достигне до своите последователи.

И не на последно място, не забравяйте, че добрите хаштагове са кратки. Колкото по-ясни са те, толкова по-добре. Шансът някой да търси в Instagram #ОБожеМойАзСъмНайЩастливияЧовекНаСветаЗащотоГаджетоМиМеИзненадаБезПовод граничи с нула.

#TagTheOtherS

Независимо дали развивате собствения си профил или на компания отбелязването на друг бранд е полезен похват. Ако сте собственик на бар, който предлага популярна марка водка, просто я тагнете на снимката. Ако пък имате не толкова “вълнуващо” работно място, може да отбелязвате марки, които са неизменна част от офисния ви живот. А когато сте на конференция, не пропускайте да отбележите лекторите във вашите постове или сторита. По този начин може да достигнете повече хора, защото част от тяхната аудитория също може да види снимката ви.

Възползвайте се и от силата на инфлуенсърите, които са изградили голямо доверие сред хората в социалните мрежи. Ако те ви включат в своите публикации, ще повишите броя на интеракциите и последователите си. Обикновените потребители са по-склонни да повярват в качествата на дадена марка, ако тя бъде представена от човек, на когото симпатизират, отколкото от реклама.

Така през 2012 г. известният бранд за бижута Tiffany & Co започва кампанията True Love In Pictures. Инициативата кани двойката известни модни блогъри Scott Schuman и Garance Doré да запечатат в Instagram своите любовни преживявания по време на престоя си в Ню Йорк и Париж.

tiffany & co

Освен че кампанията стартира дни преди Свети Валентин, Tiffany & Co създава специален филтър и хаштаг в Instagram, което допълнително засили популярността на инициативата. Красивата идея на True Love In Pictures бързо печели сърцата на милиони двойки, които се включват в кампанията със снимки от личните си романтични моменти.

#IWishMyEyesCouldMakePhotos (напомняме – не използвайте такива хаштагове)

Да си представим следната ситуация: Виждате интересно растение по време на разходката си сред природата. Вдигате телефона и го снимате. Поглеждате снимката и с разочарование установявате, че тя не изглежда така, както очаквате. Това не е фатално. За щастие, можете да избирате измежду много приложения за редактиране на фотосите си. Голямо е разнообразието от филтри, с които можете да подчертаете качествата или да заличите несъвършенствата на снимката.

В следващия материал ще ви дадем няколко предложения за приложения, с които да създадете следващото перфектно изображение.

…а до тогава не спирайте да поствате в Instagram и ни последвайте на www.instagram.com/propr.agency ;)

автор: Ивианна Антонова

Твоят бизнес и бурните дигитални води

вторник, 28 юни, 2016 от Александър Кръстев

sea-of-social-media

Социални медии, уеб, маркетинг на съдържанието, търсене. Тези четири основни елемента на дигиталната среда за много хора звучат като сложни термини, за чието разгадаване са достойни само най-добрите програмисти от Силициевата долина. Разбира се, това не може да е по-далеко от истината.

Ако напишем “Facebook страница, фирмен сайт, интервюта в медиите, излизане на първа страница в Google” вероятно ще бъде по-ясно. Както и обаче да ги наричаме, елементите на дигиталната среда са решаващи за развитието на повечето бизнеси. Без значение от размера на компанията, без значение от сектора, без значение от платформата – десктоп или мобилна.

Днес комуникацията с клиентите и партньорите се случва през различни канали и буквално в реално време. Затова правилният избор на подходящите платформи за комуникация е важна стъпка към успеха, а адекватното им управление може да доведе до запазване на настоящите клиенти, привличане на нови и увеличаване на печалбите.

Как го правят останалите

“За нас е важно гостите, които са останали доволни от престоя си в Kaliakria, не просто да се върнат отново, но и да разказват за комплекса на свои приятели. В този смисъл новите технологии не затрудняват, а дори правят комуникацията с гостите значително по-лесна, ефективна и бърза”, разказва Владимир Казасов, миниджър “Резервации” в курортния комплекс Kaliakria Resort. Той обръща внимание, че хотелиерите могат да подбират различни канали за общуване с различните видове посетители. “Все по-често нови клиенти се свързват с нас директно през Facebook и TripAdvisor, a с редовните си гости комуникираме редовно по имейл и в рамките на програмата ни за лоялни клиенти”, допълва Казасов.

И TripAdvisor, и Booking.com, както и други нишови социални платформи с потребителски рейтинги, обаче изискват редовно наблюдение за мнения от бивши клиенти и въпроси от потенциални посетители. Те показват на един хотелиер какво се очаква от него и му помагат да работи върху положителния си имидж.

Виненият бизнес е сред най-облагодетелстваните от гледна точка на възможности за дигитална комуникация не само заради романтичната обвързаност и дългогодишните традиции на сектора. Според възпитаника на Австрийската винена академия Яна Петкова обаче дигиталният свят е нова пазарна реалност за българските винопроизводители и търговци. “Все още има прекалено много изби, които правят прекрасни вина, но не поддържат дори един приличен или актуален сайт. Това трябва да се промени”, казва Яна, която е винен дегустатор и консултант и поддържа блог за вино.

Откъде да започнете Вие

Подборът на дигиталните канали е подчинен на две основни условия – къде се намират вашите потребители и колко ресурси би изисквало активното участие в конкретната платформа. За туристическия бизнес например Facebook страницата е класика, защото това е социалната мрежа с най-много потребители, а по-голямата част от тях ползват разнообразни туристически услуги. Допълнителни услуги като TripAdvisor и Booking пък помагат за увеличаване на резервациите чрез специални оферти за потребителите и възможност за активна обратна връзка.

[…]

Нека никой не си прави илюзиите, че бизнес онлайн може да се прави без предварителна и продължаваща инвестиция. Има голямо значение кой ще направи фирмения Ви сайт, кой ще изгради електронния магазин, как ще се поддържа Facebook страницата. Изборът на база “най-ниска цена” обикновено означава и по-ниско качество на крайния резултат, а понякога по-високите разходи могат да доведат до значително по-големи печалби. Аз лично бих се доверил на добрия стар метод на личната препоръка – от партньори, които вече са използвали даден доставчик на конкретната услуга и са останали повече от доволни.

А и нали не сте забравили, че очакваме дигиталната среда да работи точно по този начин и за вас?

Целия текст със съвети за това как да преведете бизнеса си през бурните води на дигиталното море можете да прочетете в новия брой на сп. Твоят бизнес.

Лидерите на бъдещето – лесно ли е да вдъхновяваш младите онлайн

понеделник, 16 май, 2016 от PRoPR

Традиционната конференция „Образование и бизнес“, организирана от телевизиите Bloomberg Bulgaria и Bulgaria On Air, събра на 11 май близо 200 представители на бизнеса и висшето образование, за да потърсят заедно „Бъдещите лидери“.

Голямо признание за нас беше поканата към Алекс да се включи в първия панел „Вдъхновение“, заедно с Роберто Патраси (дългогодишен откривател на таланти за италианския футболния гранд „Милан“), Огнян Траянов (собственик на „ТехноЛогика“ и председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН), Любомир Янчев (създател на Melissa) и доц. д-р Красимир Недялков (вицепрезидент на Варненски свободен университет).

bloomberg presentation alex

Лекцията на Алекс бе на тема „Лидерите на бъдещето“, като той разказа в четири стъпки какъв е пътят към вдъхновяването на младите онлайн. Вижте ги:

Стъпка 1: Да бъдеш по-добър всеки ден
Образованието отдавна е много различно от това, което познаваме в традиционните пространства на класните стаи. Днес границите в обучението са на практика премахнати с активното навлизане на масови отворени онлайн курсове (MOOCs). Най-големите подобни платформи, част от тях стартирали от университети като Харвард, МИТ и Станфорд, привличат младите с максимална опростеност, възможност за свободно гледане на видеолекциите и силен елемент на социализация по време на обучението.

Отделно от това големите социални мрежи използват всяка възможност да станат част от edtech сектора. Най-голямата професионална мрежа в света LinkedIn например помага на новите лидери не само чрез своята платформа Lynda, но и с програмата си University Finder. Тя близо 2 години LinkedIn подреждаше най-добрите университети на базата на успеваемостта на техните студенти да намерят работа в най-добрите компании, а от средата на май ще бъде обособена като специално мобилно приложение за студенти.

Стъпка 2: Новите визитни картички
Малкото картонче с размери 9 на 5 сантиметра, което доскоро всеки с удоволствие даваше при нови бизнес контакти, вече е до голяма степен демоде. Новите визитни картички са напълно дигитални, динамични и напълно в контрола на собствениците си – профилите в LinkedIn, Facebook, About.me, както и Vimeo и Behance.net за хората на с креативни професии.

Всеки оставя своя онлайн отпечатък, а новите лидери знаят много добре как да го управляват. 82% от всички онлайн потребители на възраст 18 до 29 години ползват Facebok, затова и можете да видите Facebook-звезди с десетки, дори стотици хиляди последователи. Друг важен знак е фактът, че 38% от потребителите на LinkedIn са на възраст от 18 до 34 години – бъдещите бизнес лидери са наясно, че изграждането и поддържането на контактите в професионалната мрежа е от голямо значение за развитието на тяхната кариера.

Стъпка 3: Как да поведеш последователите си към нещо по-добро

conrad queue

Добрата новина е, че снимката не е на опашка за хляб от посттоталитарна държава в средата на икономическа криза, а на опашка за книги, в която над 90% от чакащите са на възраст между 14 и 20 години. Причината е премиерата на книгата на Емил Конрад – влогър с 300 хил. последователи във Facebook и 230 хил. абонати в YouTube, като всяко от видеата му се гледа над 100 000 пъти само за първата седмица.

В рамките на по-малко от година бяха продадени над 50 000 екземпляра от „Нещата, на които не ни учат в училище”, а над 30 000 младежи се срещнаха с Емил лично по време на националното турне за представянето на книгата. Разбира се, тази популярност не идва за ден, нито е случайна – вече няколко години Конрад изгражда внимателно своята „армия“ от последователи, говорейки на езика на новото поколение за темите, които ги вълнуват, с много хумор и самоирония. И комбинация от закачки със самата аудитория, подаръци и хиляди часове в лична комуникация с фенове.

След като последователите са натрупани, идва време да ги поведеш – с повече разяснителни клипчета, с по-отговорни теми на видеата, понякога и с потропване с пръст по масата.

Стъпка 4: Отговорността да си лидер
С голямата популярност обаче идва и отговорността – да осъзнаваш, че си модел на подражание, и всяко твое действие или позиция е с голям вирусен потенциал и може да достигне до хиляди хора.

Подобна е тежестта и на раменете на Ханк и Джон Грийн, познати като Vlogbrothers. Те създават своя канал в YouTube в началото на 2007 г., като публикуват по 2 видеа седмично и вече имат над 2,8 млн. абонати. Техните 1100 клипа са гледани общо над 600 млн. пъти и това е наистина високо предизвикателство за всяко следващо видео. Ханк и Джон обаче се възползват изцяло от своята отговорност и залагат все повече и повече на образователния елемент. Една от последните им рубрики Hank and John EXPLAIN! разказва на достъпен език за теми, които обикновено са съвсем скучни и безинтересни за подрастващите – данъци, вътрешна политика, здравеопазване, проблемите в Сирия, Хонг Конг, Северна Корея, щатските Президентски избори 2016 и какви са възможните сценарии според изборните резултати.

Отделно от това, Джон Грийн е не само сред най-продаваните, но и сред най-цитираните от медиите съвременни писатели. И в тази си роля той показва, че осъзнава голямата отговорност на своята трибуна – пише не просто по чувствителни теми, но и успява да подбуди емпатия у своите читатели. Като резултат от успехите му, романите бързо преминават и на кинолента, за да достигнат до още милиони младежи по цял свят.

Както казва Илън Мъск, лидерите на бъдещето трябва ясно да осъзнават, че способността да откриваш начини за решаване на една задача или проблем е по-важна от научаването да се ползват конкретни инструменти. 

Разгледайте цялата презентация на Александър Кръстев от форума „Образование и бизнес“:

Видео от лекцията на Алекс можете да изгледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

alex conference

5 съвета как да подобрим на начина си общуване

петък, 31 юли, 2015 от PRoPR

kermit-167444_1280

Комуникацията е едно от най-важните умения, които можем да развием. Тя е водещ процес във всичко, което правим, независимо дали общуваме на работното място или общуваме със семейството, приятелите и близките.

Много от проблемите ни се основават на пропуски в комуникирането, а това не се преподава в училище. От една страна, то е нещо, което трябва да научим от хората около нас, а от друга, точно това може да доведе до придобиване на лоши навици. Ще ви припомним пет основни правила, които трябва да спазвате, ако искате да подобрите комуникативни си умения.

1. Бъдете добри слушатели

Повечето хора не разбират значението на думите „добър слушател“, но това е един от най-важните елементи в комуникацията. Слушането е ключово за постигане на разбирателство между участващите в разговора и изразява уважение към отсрещния. А добрите отношения и връзки се градят по-лесно, ако се отнасяте с внимание към хората.

Когато човекът, с когото водим разговор, слуша внимателно, това ни помага да се почувстваме оценени и влияе позитивно на нашето самочувствие. Всеки иска да бъде чут, така че слушайки, вие изграждате доверие у отсрещния на подсъзнателно ниво.

Нужно е да се фокусирате над активното слушане, а не над пасивното такова. Разликата между двете е, че първото означава, че освен да слушате вие участвате в разговора и отвръщате на говорещия по отношение на това, което той е казал. Докато пасивното слушане означава, че вие просто слушате без да изразявате каквото и да било мнение по въпроса.

Тук е важно да споменем, че слушането и срамежливостта са две съвсем различни неща и това, че някой слуша повече, отколкото говори, не означава, че той непременно е срамежлив човек.

2. Никога не прекъсвайте други хора

Това изразява липса на уважение спрямо говорещия. Да прекъснете някого означава, че не се интересувате от това, за което той говори, и това, което вие искате да кажете е по-важно. И освен че на него няма да му хареса, е възможно и другите участници в разговора да не го приемат добре.

Знаем, че някои хора не го правят нарочно и за това ви съветваме, ако случайно се случи, да се извините и да помолите говорещия да продължи.

3. Не довършвайте изреченията на другите

Ако си мислите, че чрез това помагате на хората по някакъв начин, разберете, че това не е така! Проучвания са показали, че довършвайки изреченията на някого, вие го обезсърчавате и поемате контрол над дискусията. Това отново може да събере немалко негативни коментари спрямо вашите комуникативни умения, така че ви съветваме търпеливо да изчакате говорещия.

4. Перифразирайте

Ако искате да покажете на някого, че сте го разбрали, то перифразирането е правилният начин да го направите. Всичко, което трябва да направите, е да повторите това, което някой е казал, преди да коментирате по темата.

Ето и един пример: „Г-н Иванов, до колкото разбирам ситуацията, свързана с новата сделка, е ваш приоритет в момента и ние трябва да ви помогнем с намирането на някои бързи решения, така ли?“

5. Поддържайте визуален контакт

Като гледате в очите другия участник в разговора, вие му показвате, че се интересувате от това, за което той говори. Така също демонстрирате самочувствие и това, че се чувствате комфортно около човека срещу вас, а и ви помага да се фокусирате и да не се разсейвате лесно.

Комуникирането е важен процес, чрез който ние намираме нашето място в света. Трябва да се чувстваме спокойни и уверени и винаги да изразяваме мнение по даден въпрос (ако имаме такова).

human-763156_640

Комуникацията зависи и от характерите на хората. С някои разговаряме без проблеми и сме много спокойни, а с други изпитваме известно затруднение, което е разбираемо.

И както при много други аспекти от живота, в комуникацията ние се усъвършенстваме чрез практика. Тези шест лесни съвета са АБВ на успешната комуникация, затова при следващия си разговор може да започнете от тях, за да постигнете целите на общуването.

Как да използваме интернет търсачките и коя е най-подходяща за нас?

понеделник, 18 май, 2015 от PRoPR

С навлизането на Интернет и милионите различни страници, възникна и новата нужда на потребителите – да намери страницата, от която се интересува, без да знае коя е тя. При създаването на мрежата всеки е трябвало съвсем сам да преглежда за конкретна информация различните страници и дори да налучква имената им. Това си звучи като истинско мъчение за съвременния потребител, който не си представя живота без търсачките.

engine-450x300

Как работят интернет търсачките накратко

За да функционира всяка търсачка, се създава индекс със информация за възможно най-много сайтове от уеб пространството. Индексирането се извършва от програми, които си служат с така наречените мета тагове. Те представляват ключови думи, които са част от съдържанието на интернет страницата.

Думите, които се набират в търсачките, се сравняват с мета таговете, за да се покажат резултатите. Това обаче съвсем не означава, че една интернет страница ще се появи в резултатите, ако включва произволни популярни тагове. Програмите, изграждащи индексите, проверяват за съответствие на мета таговете със съдържанието. Освен това, те проверяват дали таговете са думи с много значения или синоними.

Има ли по-добра търсачка?

Всеки използва търсачката Google и тя безспорно е най-популярната в пространството, следвана от Yahoo и Bing. Повечето хора обаче не знаят коя е най-подходящата за тях. Интересното при тези търсачки е по-различната система на индексиране. Популярните търсачки събират и допълнителна информация за потребителите, според която се променят и резултатите от търсенето. На компютрите на двама потребители с едно и също търсене могат да излязат различни резултати. Това е заради запазената лична информация от предишни търсения и посетени страници.

Персонализирането на резултатите може да се хареса на някои, но не и на всички. Този начин цели да показва страници, от които е по-вероятно да се интересувате, но други, които могат да се окажат полезни, са филтрирани. Според интересите на потребителите се показват и различни реклами, които могат да изместят важни сайтове от резултатите.

DuckDuckGo_Logo_(mid_2014).svg

Конкурентът DuckDuckGo

DuckDuckGo, чийто слоган е “The search engine that doesn’t track you”, е търсачката конкурент на останалите гиганти. Тя не се интересува от информацията на потребителя и всички търсения си остават лични. Губят се някои от бонусите на персонализираното търсене, но пък не се изключват потенциално полезни резултати и всичко е напълно анонимно. Няма разлика в бързината на търсене или броя на съвместими резултати.

По-слабата интеграция с мобилните технологии на DuckDuckGo се отразява на популярността на търсачката. Тя е по-малко достъпна на мобилните устройства, тъй като за нея няма толкова приложения и програми, както за конкурентите.

searching_f_the_meaning_of_life_2413765

 

Независимо коя търсачка изберете, тя си има своите малки трикове за по-оптимално търсене. Сега ще ви разкрием някои, които може да използвате за Google, но те функционират и в другите популярни търсачки:

  1. Използването на кавички.

Поставянето на думи в кавички ще търси само страници, които съдържат думите в същата последователност, в която сте ги написали. Това е полезно при търсенето на точна фраза.

  1. Търсене по вид на файла.

В края на търсенето изпишете „filetype:“ и вида на файла, който търсите. Това ще ви покаже резултати само с този тип файл.

Пример: pen filetype:gif

  1. Изключване на нежелани резултати.

Използването на средно тире (-) пред дума ще изключи резултати свързани с нея.

Пример: jaguar -car, ще ви покаже резултати свързани с животното, а не с марката.

  1. Търсене на ключови думи в сайт по избор.

Ако искате да разбере колкто пъти е споменавана някоя дума в избран от вас сайт, използвайте командата „site:“.

Пример: George Clooney site:time.com

  1. Търсенето на изображения чрез други изображения.

Ако искате да разберете източника на дадено изображение в мрежата, може да използвайте иконката на камера в дясно от търсачката. Тази опция дава възможност и за показване на подобни изображения.

Повече съвети за оптимизиране на търсенето може да намерите в Digital Trends.

Пет неща, които един пиар не трябва да прави за своите клиенти

вторник, 31 март, 2015 от Александър Кръстев

Нашата професия е една от малкото, в които мотото „клиентът винаги има право“ е много опасно. Няма да ви съветвам да не бъдете безусловно съгласни с клиентите си, да не правите негативни кампании срещу техни конкуренти и други такива „А“-и-„Б“-та на пиара. Ако изобщо се замисляте за подобни неща, по-добре да не четете този блог.

Ще ви дам обаче няколко ситуации, в които един пиар никога не бива да се поставя, заради своите клиенти. Това не само че не им прави добра услуга, но би могло да злепостави и самите Вас като професионалисти.

  • Не ползвайте личните си профили в социалните мрежи като канали за промотиране на всяка стъпка на клиентите си. Така де, няма нищо лошо да пускате неща за тях от време на време, дори всеки ден, но ако стената ви във Facebook е пълна само с промо постове за клиенти, как да разберем, че сте истински човек с емоции и личен живот?
  • Не настоявайте, че даден продукт е страхотен/бомбастичен/уникален/ексклузивен само защото е на Ваш клиент. Работата на пиар експерта не е да придава несъществуващи качества на продуктите на клиентите си, а да търси начини да изведе преимуществата на преден план, създавайки добра история от всяко от тях;
  • Не говорете само и единствено за клиентите си и техните продукти/услуги. Вероятността продуктът на Ваш клиент да е 100% уникален е точно в обратната част на процентната скала. В реалния свят до и срещу всеки бранд стои конкуренция, много често жестока, и не е грях съществуването й да бъде признавано. Противното наистина е равно на професионално самоубийство;
  • Не проектирайте собствените си настроения върху комуникацията на клиентите. Тонът на говорене на всеки бранд често е предварително определен и следва да бъде спазван. Ако клиентът е компания с традиции в доста консервативен бизнес, може би не е добра идея днес да гарнирате доброто си сутрешно настроение с прессъобщение с шеговит цитат от изпълнителния директор. Съжалявам, съветът ми е вместо това да разкажете виц на колегите – ще се отрази доста по-добре на работната среда (и определено по-малко негативно на банковата сметка на агенцията);
  • Не се молете на журналисти да направят нещо за клиентите ви. Въобще, никога не се молете на журналисти. Отношенията пиар-медия трябва да са партньорски и основани на равнопоставена комуникация с дъогосрочна перспектива. Поставяйки се в ситуацията на молител определено не се представяте в добра светлина, а това няма как да не се отрази на отношението към клиента ви.

Това са правила, които следваме всеки ден. Ако си позволяваме да направим компромиси с някои от тях, то е само понякога и само ако „клиентът“ сме самите ние. В крайна сметка, може ли един пиар да е достатъчно добър, ако няма чувство за хумор?

Начини за борба с крадците на съдържание

четвъртък, 5 март, 2015 от PRoPR
 Авторско право

Автор: opensource.com, CC

Нарушаването на авторските права е един от сериозните проблеми при средствата за масова комуникация, а интернет несъмнено води класацията. Все повече и все по-често четем един и същ текст на няколко различни места. Но как да се предпазим, ако ние сме потърпевши? Могат да се предприемат няколко действия срещу крадците на информация.

Първото е да не правим нищо.

Отнема доста време докато се преборите с крадците на информация. Най-лесният подход е да прецените, че не си струва да предприемате подобни действия и да оставите нещата така. Той не отнема време и излишни ядове, но в такъв случай трябва да сте готови по всяко време и навсякъде в интернет да прочетете вече публикуван от вас текст.

Един от най-добрите начини да се предпазите е съдържанието под Creative Commons.

Всеки потребител, който използва Creative Commons (СС), може да даде на публиката по-широки права върху своето произведение, отколкото предоставя авторското право. Кодът от договорите за СС е прикрепен към даденото произведение, което улеснява потребителите и е разпознаваем за много от търсачките в интернет. Има няколко разновидности на договорите на CC, но всички са обединени под възможността на потребителите свободно да копират, разпространяват, публикуват и използват съдържанието с некомерсиални цели.

Creative Commons работи по целия свят и продължава толкова дълго, колкото трае авторското право. Препоръчително е у нас да се ползва българоезичната версия на договора, защото това ще улесни авторите и ще им даде точна информация как и къде да потърсят правата си.

Използването на Tynt.com, Easy Tynt или Append Link on Copy

Easy Tynt или Append Link on Copy са някои от най-лесните начини да се предпазим от кражбата на съдържание, ако ползвате платформата WordPress. При копиране на съдържанието от Вашия сайт или блог в друг, в края на публикацията се появява Вашият адрес. Това, от една страна, показва, че съдържанието е крадено, а от друга – директно препраща читателя към Вас и увеличава посещаемостта на сайта Ви. Другият вариант е да ползвате tynt.com, който дава сходни възможности.

Важно е да накараш крадците да осъзнаят, че знаеш!

В повечето сайтове можеш да коментираш всички публикации, които излизат. Дори един обикновен коментар като линк към оригиналната статия може да ти привлече повече читатели и да предизвика недоверието им към въпросния сайт.

Един от полезните инструменти да се провери дали съдържанието Ви е откраднато е Copyscape, който работи изключително добре. Все пак не спирайте да проверявате съдържанието си! Ако сте в ситуация на потърпевш, винаги можете да потърсите авторските си права, които са строго регламентирани в Закона за авторското право и сродните му права.

Как се пишат имейли – няколко съвета, с които да се чувствате уверени

четвъртък, 29 януари, 2015 от Мирена Керезова
Корпоративният имейл

Изображение: Paul Thurlby, All RIghts Reserved

 

Имейлът. Корпоративният имейл. Верен приятел във важни моменти (когато не помниш всички детайли, например) и добър помощник при организирането на работата и личния график. Ползваме го постоянно и почти денонощно (да живеят смартфоните), затова е добре да владеем имейл етикета. Ето няколко съвета от нас.

Електронната комуникация е по-различна от тази на хартиен носител, макар и отчасти да запазва традиционните правила за делова кореспонденция. Поради краткото време за отговор стилът на имейлите често е по-разговорен от този на традиционните писма, изпращани по пощата или по факс. Електронното писмо е „по-раздвижено“ и гъвкаво, позволява по-бърза размяна на информация и своевременни уточнения, когато има неяснота или двусмислия в текста. Тази “раздвиженост” обаче не означава фамилиарничене и пренебрегване на официалната стилистика на писмената кореспонденция.

Препоръчително е да се избягват дългите сложни изречения, деепричастията и тежките конструкции, които затрудняват четенето и възприемането на информацията. Някои експерти дори съветват писмото да не надвишава 50 реда и всеки абзац да не съдържа повече от пет изречения. Ако все пак е нужно да се разпише по-дълга информация е препоръчително тя да се прикачи като текстов файл към имейла и в полето за текст да се разясни за какво става въпрос в съдържанието на прикачения документ.

Друга важна особеност на езика при писането на имейли е писането на български език с латински букви и цифри (“шльокавица”), което е абсолютно недопустимо в официалната делова комуникация. Освен, че затруднява четенето, този тип писане говори изключително негативно за езиковата култура на изпращача. Изключение по отношение на писането с латински букви на български може да се направи в полето “относно”(subject) или в имейли, изпратени от мобилни телефони. Напоследък все по-често в подобни случаи се препоръчва писането на английски или друг език с латинска азбука, с оглед по-лесното и ясно разчитане на съобщението. Това разбира се се определя и от възможността на отсрещната страна да комуникира на съответния език.

Правилното боравене с езика е ключово за адекватно съставения имейл в деловата комуникация, затова е важно да се обръща сериозно внимание на граматическата, стилистична и пунктуационна вярност на текста. Имейли без точки и запетайки, само с малки или само с големи букви са трудни за разчитане, а в някои случаи може да се стигне и до смислови неясноти, които да са с големи последствия за организацията. Ето защо преди да бъде изпратено едно електронно писмо, задължително е то да бъде препрочетено и редактирано при нужда.

Друг съвет, който дават експертите по делова комуникация, е да се внимава с използването на главни букви в онлайн комуникацията. В тази част е важно да се спомене, че в деловата кореспонденция онлайн е абсолютно недопутимо използването на разноцветни шрифтове, шарени фонове и приложени картинки просто, защото имейл платформата ги позволява. Лошото визуално оформление говори за неадекватност и намеква за недостатъчна компетенция както на служителя, така и на организацията.

rainbow-email

Не правете това със собствените си имейли

 

Що се отнася до времето, за което е прието да се отговаря на имейлите, на първо място трябва да не се забравя, че този тип делова комуникация е силно обвързана с бързината и точността. Затова е препоръчително на служебните имейли да се отговаря възможно най-бързо, в рамките на 24 часа от получаването на писмото и в рамките на работния ден. В случай, че определен имейл не може да бъде обработен своевременно се препоръчва изпращането на кратък отговор, че писмото е получено и възможно най-скоро ще бъде отговорено подроно и задълбочено.

Адресатът на имейла е един от най-важните елементи в цялото писмо. Изключително важно е неговият адрес да бъде въведен правилно в съответните адресни полета (To:, CC: и BCC), за да не се допусне грешка и писмото да отиде при друг получател или въобще да не достигне до никого.

Най-често се използва главното поле To:(До:), което означава основния/основните получатели на кореспонденцията. Това са хората пряко заинтересовани от информацията, реципиентите, от които се изисква реакция и се очаква отговор. В полето CC: (копие на съобщението – Carbon copy) се разполагат адресите на хора, косвено свързани с “темата”, но от които не се изисква конкретно дествие и реакция към дадения мейл. Често в компанаиите това са преките мениджъри, които са копирани с цел да следят развитието на комуникацията, без пряко да вземат отношение в нея. Третото адресно поле е BCC: (скрито копие на съобщението – Blind carbon copy), в него се означават всички външни наблюдатели или получатели, за които не трябва останалите да разберат, че са включени в комуникацията. Прието е също така това поле да се използва при изпращането на имейл едновременно до голямо количество получатели, които не се познават взаимно (например изпращане на информации и прессъобщения до медиите). Това се прави с оглед запазването на конфиденциалността на реципиентите.

Обикновено първото нещо, което човек вижда при получаване на имейл, е името на изпращача и полето “относно”. Логично тези две полета определят важността и реакцията спрямо получения имейл. Правилата на деловата онлайн комуникация налагат винаги да се включва темата при писане на електронното писмо. Необходимо е също точно и конкретно изписване в полето. Например: „Pokana za konferencia Mediite v prehod“ или „Invitation for Media in Transition“, а не само „Pokana“ или „Invitation“, което е много общо и не дава никаква конкретна информация за съдържанието на имейла. Темата на писмото трябва да може да бъде разбрана дори извън контекста му, защото когато един потребител чете личната си пощенска кутия, изцяло разчита на темата, за да се ориентира в полезността на писмото. А искаме получателите на писмото да го прочетат, нали?

Бутоните Reply (отговор), Reply All (отговор до всички) и Forward (Препращане) са от ключово значение за адекватната употреба на имейла в корпоративната комуникация. Също както адресните полета, те са важни за коректната и открита комуникация с партньорите. Reply обикновено се използва, когато искаме да отговорим единствено до изпращача на писмото в лично съобщение. Когато в кореспонденцията са прикачени повече от един реципиенти (обикновено в полето CC), винаги трябва да се отговаря с бутона Reply All, за да имат възможност всички включени в кореспонденцията да получат отговор на писмото. Бутонът за препращане Forward е свързан с цялостното препращане на кореспонденцията към трето лице, което не е било включено в комуникацията до момента или има трудности в намирането на конкретна информация.

Автоматичният подпис е голямо удобство за получателите на делова кореспонденция онлайн – контактите на изпращача могат да бъдат видени веднага, без да се налага да търсите визитната му картичка. Прието е подписът да съдържа няколко задължителни елемента – име, длъжност, фирма и телефон за контакт, а е добре да бъдат добавени и адрес за кореспонденция, мобилен номер и уебстраница. Разбира се, корпоративната идентичност може да предполага и други атрибути към имейл подписите. Ако сте нов служител, попитайте дали компанията има общоприет подпис и бъдете внимателни със собствените вариации по темата. И нещо съвсем не маловажно: задължително да завършвате имейла си с поздрав и име – от уважение, но и за да се подсигурите от объркване, ако случайно пишете от общ за фирмата имейл. (Вижте повече в материала на Кристина Крънчева тук)

Добър вариант за корпоративен подпис

Добър вариант за корпоративен подпис

Прикачените файлове са ключова част от електронната кореспонденция. Това са най-често текстови и таблични документи, програмни продукти, снимки и др. Такива файлове се пращат, като в имейла изрично се описват (изброяват) и е добре да се посочи какъв е техният формат, за да се избегнат затрудненията при получаването, отварянето и ползването им. Много важно е да се съобразява големината на прикачените файлове с пощата на получателя. Файлове, по-големи от 5MB, са тежки за повечето нормални пощи, а много от служебните сървъри дори няма да ги допуснат да преминат до получателя, а по-този начин може да пропадне важна кореспонденция и да се загуби ценна информация.

В случаи, когато трябва да се изпращат по-големи файлове, е удачно да се използват сървъри за свободно качване на информация (например www.dox.bg, Google Drive, DropBox и т.н.), които герерират линкове за сваляне. Така можете лесно да ги изпратите в текста на писмото и подробно да опишете какво има качено на всеки от линковете.

Надяваме се, че сме били полезни. А ако имате лични трикове в писането на електронни писма, ще се радваме да ги споделите в коментарите.

Older Posts »