Блог

Как да създадем успешен Instagram профил?

понеделник, 26 февруари, 2018 от PRoPR

Instagram

“Да си известен в Instagram е като да бъдеш богат на Монополи!”

А дали е вярно? През последните години Instagram опроверга това твърдение и днес е една златна мина за възможности както за хората, така и за компаниите. Маркетинговият рай, скрит грижливо зад фасадата на Instagram, вече носи приходи на много потребители. Ако и вие искате да се понесете на крилете на милионите последователи, сме приготвили няколко основни съвета и интересни примера:

#Identity

Модният дизайнер и илюстратор София Чанг споделя, че най-добрата стратегия за набиране на популярност е да бъдеш себе си и да оставиш своя уникален почерк върху снимките, които споделяш в социалните мрежи. За целта, преди да поемете по пътя към успеха, трябва да си отговорите на три важни въпроса – кой съм аз, в какво съм добър, какъв е моят стил. По този начин създавате уникалния образ на вашия профил.

Това обаче не означава, че трябва да споделяте безразборно и спонтанно снимки и видеа. Добре е внимателно да обмисляте своите публикации. Ранното планиране на материалите, които споделяте, е добър похват. По този начин изграждате смислова връзка между тях и профила ви придобива идейна завършеност.

Има потребители, които се придържат към една конкретна концепция при изграждането на Instagram профила си. Може би един от най-атрактивните примери в тази насока са снимките на руския фотограф Мурад Осман, който вече 6 години вълнува хората с проекта си Follow me.

Screen Shot 2018-02-23 at 17.05.38

Фотографът изкусно е съчетал професионалните си умения и любителски увлечения и днес неговият Instagram има 4.5 млн. последователи. Снимките му дават информация кой е той, в какво е добър и какъв е неговият стил. Неговият Instagram е пример за това как се създава уникален профил и как с добро изпълнение, каквото е неговото, се превръщаш в тренд, а всички по света искат да са като теб.

#Hashtag

Символът хаштаг е неизменна част от постовете в Instagram. Но само правилната му употреба е ключът към успеха, както за потребителите, така и за брандовете, които искат да повишат броя на интеракциите си.

Хаштаговете трябва да съдържат ключови думи, които описват добре снимката. Броят на интеракциите ви се повишава от потребители, които се интересуват и оценяват това, което показвате, а не само от “случайните минувачи”. За компаниите, които искат да поддържат успешен Instragram профил, е препоръчително да използват хаштагове, които отговарят на сферата, в която се развива техния бизнес.

Употребата на уникален хаштаг или на такъв, който отговаря на името на бранда, е хитър трик за печелене на нови последователи.

Днес Starbucks е един от най-успешните брандове в Instagram, с над 16 млн. последователи. Чрез #Starbucks компанията успява заедно с милиони потребители да създаде стабилна база от интересни снимки, което кара още повече хора да пожелаят едно капучино с тяхното име върху чашата.

starbucks

Друг пример за успешна марка, не само на пазара, но и в Instagram e Nike, налагайки слогана си just do it като популярен хаштаг. Ако вашето име не е много впечатляващо или нямате мотивиращ слоган, може да опитате с измисляне на собствена дума.

Бъдете внимателни с броя на хаштаговете, които използвате. Въпреки че Instagram дава възможност да се използват до 30 хаштага, специалисти съветват да се ограничите до 11. Starbucks използва от три до пет хаштага, за да достигне до своите последователи.

И не на последно място, не забравяйте, че добрите хаштагове са кратки. Колкото по-ясни са те, толкова по-добре. Шансът някой да търси в Instagram #ОБожеМойАзСъмНайЩастливияЧовекНаСветаЗащотоГаджетоМиМеИзненадаБезПовод граничи с нула.

#TagTheOtherS

Независимо дали развивате собствения си профил или на компания отбелязването на друг бранд е полезен похват. Ако сте собственик на бар, който предлага популярна марка водка, просто я тагнете на снимката. Ако пък имате не толкова “вълнуващо” работно място, може да отбелязвате марки, които са неизменна част от офисния ви живот. А когато сте на конференция, не пропускайте да отбележите лекторите във вашите постове или сторита. По този начин може да достигнете повече хора, защото част от тяхната аудитория също може да види снимката ви.

Възползвайте се и от силата на инфлуенсърите, които са изградили голямо доверие сред хората в социалните мрежи. Ако те ви включат в своите публикации, ще повишите броя на интеракциите и последователите си. Обикновените потребители са по-склонни да повярват в качествата на дадена марка, ако тя бъде представена от човек, на когото симпатизират, отколкото от реклама.

Така през 2012 г. известният бранд за бижута Tiffany & Co започва кампанията True Love In Pictures. Инициативата кани двойката известни модни блогъри Scott Schuman и Garance Doré да запечатат в Instagram своите любовни преживявания по време на престоя си в Ню Йорк и Париж.

tiffany & co

Освен че кампанията стартира дни преди Свети Валентин, Tiffany & Co създава специален филтър и хаштаг в Instagram, което допълнително засили популярността на инициативата. Красивата идея на True Love In Pictures бързо печели сърцата на милиони двойки, които се включват в кампанията със снимки от личните си романтични моменти.

#IWishMyEyesCouldMakePhotos (напомняме – не използвайте такива хаштагове)

Да си представим следната ситуация: Виждате интересно растение по време на разходката си сред природата. Вдигате телефона и го снимате. Поглеждате снимката и с разочарование установявате, че тя не изглежда така, както очаквате. Това не е фатално. За щастие, можете да избирате измежду много приложения за редактиране на фотосите си. Голямо е разнообразието от филтри, с които можете да подчертаете качествата или да заличите несъвършенствата на снимката.

В следващия материал ще ви дадем няколко предложения за приложения, с които да създадете следващото перфектно изображение.

…а до тогава не спирайте да поствате в Instagram и ни последвайте на www.instagram.com/propr.agency ;)

автор: Ивианна Антонова

86% от хората, които прочетат това, ще научат нещо ново

петък, 12 януари, 2018 от PRoPR

13

Ако четете тази публикация, честито, вие станахте част от нейната идея!

Задавали ли сте си някога въпроса колко често сте били привлечени от статии, които съдържат символа “процент”, намигащ привлекателно от заглавието. Ако отговорът е “доста често” значи информацията по-долу ще ви бъде интересна и надявам се полезна.

Обяснението е много просто. За да достигна до него ще използвам нашето заглавие. За хората, които професионално се занимават с PR, реклама, маркетинг или социология разшифроването му би било лесно и може би очевидно. Но си давам сметка, че обикновеният потребител би казал, че просто му е било интересно, пък и кой не би искал да обогати още малко своите знания.

Истината е, че зад това на пръв поглед обикновено заглавие се крие една, така да се каже, картина, в която социологическите проучвания и PR-ът вървят щастливо ръка за ръка към успеха. А защо и как се случва това предстои да разберем.

Причините за доброто сработване на тези две изключително адекватни за нашето съвремие дисциплини не са малко. Но може би една от най-важните е, че те просто се допълват.

Стабилна основа= здрава сграда

15

Нека започнем оттам, че в полето на социологическия интерес е обществото. Социологията се стреми да го изучава и разбира в неговите разностранни измерения. Как става това? Много просто – чрез всички изследвания, които ни дебнат навсякъде из пространството. Техните резултати, разбира се, не остават просто като един архив, който събира прах някъде. Веднъж събрана, синтезирана и анализирана, информацията се предоставя на всички, които се интересуват от нея.

В този ред на мисли PR специалистите са “редовните клиенти” на социологията. Защото изготвянето на една успешна стратегия изисква методична и систематизирана мисъл, насочена към откриване на начини за въздействие върху останалите. Социологическите проучвания се явяват един полезен и богат източник на информация. Те са стабилната основа, от която започва да се разгръща работата на експертите по комуникация.

Колкото повече, толкова повече

13

Привличането на нови клиенти и задържането на стари е важна и вечна цел на големите компании. Качествените продукти и услуги, както и добрата реклама си остават съществен фактор, които спомага за постигането на тази цел, но това някак не е достатъчно.

Компаниите са поели по различни пътища към постигането на желания ефект. Колкото и да са разнообразни обаче те си и приличат. Тук ключовите и обединяващи думи са промоция, намаление, отстъпка, награда. За никой не е тайна, че редица търговци например предлагат клиентски карти, които служат за намаление на определени стоки. Друга тяхна функция е събирането на точки, които смъкват цената на различни по-скъпи артикули. Приспадането на процент от сметката във вашата клиентска карта, с оглед на бъдещо натрупване и евентуално използване на събраната сума на по-късен етап, звучи също примамливо, нали? Сега може би ви изникват в съзнанието и фрази от реклами на бензиностанции, гласящи “Трупайте точка с всяко зареждане. При събрани 100 точки печелите награда.”

Всички тези трикчета са колкото забавни и привлекателни, толкова и хитри стратегии за стимулиране на продажбите. А къде ли е ролята на социологическите изследвания тук? Нека си представим, че чуем или прочетем за тези “промоции” под една друга форма. Съобщения като: “Заповядайте при нас. Всеки втори наш клиент получава 50% отстъпка от цената.” или “75% от домакините са доволни и предпочитат нашия препарат за почистване на под.” звучат по-примамливо, защото те излагат факти, а не се основават на празни обещания. Идеята, че на някой друг му се е случило, действа на останалите и ги кара да се запитат “ами, защо не бъда аз един от печелившите/доволни клиенти”.

Ето как цифрите от обикновена статистика могат да се окажат сполучлива кукичка. Колкото повече удовлетворени потребители има, толкова повече ще се изкушите да станете част от тях.

С един куршум два заека.. или три

11

Колко често сте срещали в интернет анкети? А колко често сте участвали в тях? Знаем, че социалните мрежи са мястото, където комуникираме, обменяме информация, споделяме мнение, заемаме позиция. Анкетите, допитванията или обикновеното писане на коментар под пост дават съществена информация за потребителя. Неангажиращото участие в проучване за определена марка, крие реален шанс респондентът да бъде заинтригуван от продукта и да пожелае да научи нещо повече за него.

Друг хитър похват е качването на ежедневни анкети, съдържащи един конкретен въпрос на официален сайт, както правят например някои от телевизиите. Приканването на гражданите да вземат позиция по зададения проблем е куршум, който стреля право в целта. В случая целите могат да са три – възможност на потребителите да изкажат мнение, установяване на нагласите им и не на последно място реклама на сайта (попълних анкетата, защо да не разгледам и нещо друго тук?).

Кръгът се затваря

question-mark

В крайна сметка кръгът се затваря. Социологическите изследвания и комуникацията не просто се допълват, но и се завъртат в кръг, в чийто център стои информацията. А нали знаете, “информацията владее ситуацията”.

И ако четете това последно изречение… е, казах ли ви, че символът “процент” намига привлекателно.

автор: Ивианна Божидарова

10 приложения, с които да разнообразите комуникацията си

понеделник, 4 септември, 2017 от PRoPR

В случай че около вас цари комуникационна рутина и всекидневно използвате едни и същи начини за общуване, които вече са ви омръзнали, то има решение за проблема. Разнообразието и интересното общуване са точно там, под носа ви, но вие може би дори не знаете за съществуването им. Има няколко начина, с които да направите комуникацията си по-вълнуваща само с един клик благодарение на едно ново приложение на мобилния ви телефон. Тук има няколко предложения за такива, които биха могли да ви заинтригуват.

apps089787

Future VoIP

FutureNet е първият сайт за социални контакти в света, чрез който можете да печелите пари от вашата онлайн активност. Разширена и напълно функционална платформа на социални медии, чрез която часовете, прекарани в социалните мрежи, престават да бъдат непродуктивни. Future VoIP е интегриран към общността на FutureNet, което го прави идеален комуникативен инструмент за вашия бизнес. С повече от милион потребители по целия свят можете да осъществявате безплатни разговори към всички във FutureNet, както и разговори към всички мобилни и фиксирани номера. Там може да изпращате снимки, музика, видео и гласови съобщения.

Badoo

Това е приложението, което според списание “Wired” се превърна в “масов феномен” на комуникацията и запознанствата. Тук можеш да контактуваш с приятели или да намериш нови такива. Badoo е и най-безопасната социална мрежа за запознанства с повече от 340 млн. души. Има най-добрият процес за потвърждение на самоличност, който премахва максимално възможността от фалшиви профили. Освен това разполага и с опция за откриване на хора на близо.

Wamba

Над 23 млн. души използват Wamba, за да се свързват със старите и да открият нови приятели, с които да общуват, хора, с които да флиртуват, а дори и за да намерят своя партньор. Можете да откриете потребителите, които са във вашия район и да се запознаете с нови хора от вашия град или локацията, където сте на почивка, а Wamba ще ви информира за разстоянието, на което се намирате от другия, но няма да издаде местоположението ви. Получавате известия за нови съобщения, за посетители на вашия профил и за хора, които за заинтригувани от вас на международно ниво – пригоден е за ползване на 17 езика. Освен това сами решавате кога и кой може да вижда личните ви данни, информацията за вас и вашите снимки.

111

Voxer Walkie Talkie Messenger

Voxer Walkie Talkie Messenger е безплатна програма, съчетаваща най-доброто от Live Voice, текст и видео в едно с мощен инструмент за защита на съобщенията – той е единственото уоки-токи приложение, което криптира информацията от край до край. Опцията PTT (Push to talk) предлага аудио на живо. Чрез натискане на един бутон, отсрещната страна ви чува както при радиостанциите. В случай че се чудите какво се случва, ако другото устройство не е онлайн – всички съобщения се запазват за по-късно възпроизвеждане, запазване или споделяне. Voxer синхронизира безпроблемно всичките ви устройства и е наличен и за компютър на web.voxer.com .

Zello Walkie Talkie

Още едно уоки-токи приложение, което може да превърне вашия телефон или таблет в радиостанция с (PTT) приложение. Можете да говорите с контактите си лично или да участвате в общи дебати като предавате на звук в реално време с високо качество по обществени и лични канали за до 2500 участника. Можете да изберете хардуерен РТТ бутон, Bluetooth хендсфри (при определени телефони) и да зададете текстов статус, сигнал за повикване или звуково уведомление.

Tango

Освен приложение за комуникация, което осигурява изпращане и получаване на текстове, стикери, снимки, видео, аудио и съобщенията за местоположението безплатно, Tango е и развличащо приложение. По време на видео разговор потребителите могат да изпращат стикери, да добавят филтри, както и да играят игри с отсрещната страна.

333

Talkatone

Най-добрият вариант за замяна на вашия мобилен телефон, безплатни обаждания и текст е Talkatone. Услугата е безплатна дори ако получателят не е инсталирал приложението Talkatone, което го отличава от други подобни приложения. Работи на международно ниво и позволява да провеждате разговори докато пътувате, без да плащате за скъпи международни минути. Talkatone може също да превърне всеки iPad или iPod touch в мобилен телефон.

IM+

За хората с профили във всяка услуга, IM+ може да бъде решението. Това приложение ви позволява да изпращате и да получавате моментни съобщения от голям брой услуги. Ако имате профили в Google, AIM, Twitter, ICQ, Yahoo, Facebook, Live, Jabber и др., можете да ги добавите към IM+ и да чатите от едно приложение. Така можете да опростите живота си и да не се затрупвате с куп известия от всеки профил в социалните си мрежи.

Vippie

Приложението превръща вашият телефонен номер във вашето ID. Онези от контактите ви, които вече са потребители Vippie, се откриват автоматично от системата и с тях общувате напълно безплатно. За обаждания на стационарни и мобилни номера, които не са част от Vippie общността, могат да се използват планове за минути или опцията “pay as you go”, предлагаща атрактивни цени, които са много по-ниски от тези на мобилните опратори. За потребителите на Vippie има безплатен личен и групов чат, аудио и видео разговори с HD качество, кратки видеоклипове, аудио записи, снимки, споделяне на местоположение, PUSH уведомления и гласова поща с доставка на електронна поща.

222

WeChat

WeChat е най-популярното приложение в Китай, което е близо 700 милиона потребители. То предлага обичайните функции на приложението за съобщения, като споделяне на снимки или видео и гласови повиквания. С WeChat обаче получавате и функции като „Friend Radar“, „People Nearby“ и „Shake“, които помагат да намерите приятели.

След многобройни разработки на редакторите на приложения и новосъздадените такива, светът на комуникацията е много по-богат, разнообразен и интересен. Всеки може да намери вариант, подхождащ на нуждите и изискванията за своето общуване само за сметка на няколко клика.

Автор: Жанет Джелатска

Converse – вдъхновяващата марка

вторник, 4 юли, 2017 от Рая Андреева

Converse е марката, създаваща не само познатите на всички ни кецове, но и вдъхновяващи истории, които служат за пример и до днес.

Историята на бранда започва през далечната 1908 г., когато Маркис М. Конвърс отваря вратите на компанията за каучукови обувки в Молдън, Масачузетс. Първоначално започва с изработката на зимни обувки за мъже, жени и деца, а по-късно продължава и с обувки за тенис. Само 2 години след основаването, Converse вече произвежда над 4000 чифта обувки дневно. С времето идва ред и на производството на баскетболната обувка AllStar, която и до днес е запазила автентичния си облик.

legs-434918_960_720

 

В началото на 20-те години баскетболистът Чарлс (Чък) Тейлър се среща за пръв път с Конвърс. Включва се към компанията и подобрява гъвкавостта на обувките. Чък е първият американски играч, който одобрява дизайна на кецовете и заявява, че са подходящи за професионален спорт. От 1923 г. неговият подпис се добавя към марката и така благодарение на него започва популяризирането на кецовете в цяла Америка.

Обувките на Маркис Конвърс постепенно стават част от различни събития – не само спортни, но и с историческа стойност. 1936 е годината, в която за първи път баскетболът става част от Олимпийските игри. Американският отбор, разбира се, играе с кецове Converse и побеждава Канада в битката за златния медал. Години наред националите се появяват с обувки на марката. През 1984 г. Converse вече е официален спонсор на Олимпийските игри, а мъжете за пореден път печелят златото.

С включването на САЩ във Втората световна война Converse изцяло преориентира производството си към нов таргет. Започва изработването на A6 FlyingBoot, които се носят от всички военни в американските военновъздушни сили. И не само. Всички войници от армията тренират с обувки на бранда. Именно тогава се променя и цвета на гумата в предната част на кецовете – от черна тя става бяла.

Както всяка голяма компания, Converse също преминава през значителни трудности. Тежките времена настъпват през 80-те. Собствеността и мениджмънта на марката се сменя няколко пъти. Погрешните маркетингови решения и намаляването на продажбите изправят Converse пред банкрут през 2001 г. Въпреки недоразуменията, за фалит дори не се е споменавало. Всички фабрики в Северна Америка се затварят, а производството се мести в Азия. Компанията е окончателно възтановена през 2003 г., когато Nike придобива Converse срещу 309 милиона долара.

Повече от 100 години Converse съществува като един обединител на хора от различни прослойки от целия свят. Благодарение на комфорта на обувката, тя се съчетава във всички стилове – спортeн, елегантeн, хипстър, гръндж, стрийт и много други. В света на модата Converse има колаборции с големи брандове като Gap, Missoni, Comme des Garçons и Maison Margiela.

В най-силните години марката е имала общо 500 варианта на кецовете Converse Chuck Taylor. Днес на всеки 43 секунди се продава по един чифт. За съвместната си работа с компанията самият Чък Тейлър е получавал заплата, но никога комисионна. В това се изразява и личното отношение на всеки, докоснал се до обувките. Новите модели и подобренията на Converse, като добавяне на велур, създаване на светещи в тъмното обувки или на чисто белите кецове през лятото на 1936 г., поставят ново начало на едни по-добри проекти.

Ето защо ние в PRoPR отделяме специално внимание на Converse, които постепенно започват да се превъръщат и в наша офисна униформа – за да ни вдъхновяват да разкажем вашите истории така както трябва. #YourStoryWeNeed2Tell

Макдоналдизацията на обществото

вторник, 29 ноември, 2016 от PRoPR

Рей Крок е мъжът, който създава веригата “Макдоналдс” и през 1955 г. открива първия ресторант на бранда в щата Илинойз. Днес развитието на компанията надскача първоначалния замисъл за заведение за бързо хранене в пределите на САЩ, а финансовите й проблеми, които я съпътстват в началото, отдавна са загърбени.

В наши дни влиянието на “Макдоналдс” е толкова голямо, че американският социолог Джордж Ритцър си позволява през 1993 г. да въведе един вече често използван термин – “макдоналдизация”. Това е модел, при който принципите на ресторантите за бързо хранене стават доминиращи в различни сектори (извън ресторантьорските) не само в американското общество, но и в други държави. Моделът се копира от вериги от различен тип – франчайзингови дружества, по-скъпи и по-изискани вериги за хранене с разнообразно меню, компании за детски играчки, вериги хипермаркети, фитнес клубове и много други.

new-york-655215_960_720

“Макдоналдс” играе важна роля както в бизнеса, така и в американската популярна култура. Откриването на обекти в по-малки градчета се приема като значително социално събитие. Ресторантите от веригата присъстват в многобройни реклами и кино продукции. Ярък пример за това, че “Макдоналдс” се е превърнал в символ на САЩ, е гласността, която се дава при решението първият ресторант на Рей Крок да бъде съборен. В главния офис на компанията пристигат хиляди писма, изразяващи категорично възражение. В крайна сметка единствената промяна, която претърпява първото заведение на веригата, e превръщането му в музей.

Друг факт, доказващ значимостта на обекта, е ежегодният “Биг Мак Индекс”. Той е създаден от изданието The Economist през 1986 г. и показва покупателната способност на различни световни валути. Базира се  на местната цена в долари на един “Биг Мак”, защото той се счита за един от унифицираните продукти. Тази мерна единица показва приблизително къде животът е по-скъп или по-евтин. Глобалното влияние на “Макдоналдс” е разгледано и в теорията на Томас Фридман за “превенция на конфликтите благодарение на Златните арки”. Тя гласи, че между страни, в които има ресторанти “Макдоналдс”, не е избухвал военен конфликт. Това твърдение е опровергано през 1999 г., когато НАТО бомбардира Югославия.

При създаването на веригата ресторантите й са разположени в предградията на по-големите градове и в по-малко населени места. Днес заведения има по главните булеварди на метрополисите, във военноморската база “Гуантанамо Бей” в Куба, в Пентагона, в много музеи, университети, дори и лечебни заведения. Въпреки възраженията на медицински лица, “Макдоналдс” има ресторанти в над 30 болници и в 30% от детските болнични центрове. Изследване показва, че 96% от учениците знаят кой е Роналд Макдоналд и така образът му се нарежда на второ място по популярност, веднага след този на Дядо Коледа.

lego-1044891_960_720

Компанията от години печели доверието на клиентите си по различни начини – храната е топла и често се доближава до полуготовите ястия, които се сервират вкъщи; заведенията са чисти; персоналът е съставен основно от млади служители, а това прави обслужването по-бързо.

Организират се различни кампании и благотворителни акции, като тази за набиране на средства за домовете “Роналд Макдоналд”. Те осигуряват подслон на родители, чиито деца се лекуват от тежки заболявания. Програмата “Чийзбургер за шестица” предоставя на децата безплатен сандвич срещу изкарана отлична оценка. В Австралия е разработена стратегия с играчки, имитиращи досущ реалната визия на различни продукти от менюто. По този начин успешно се поддържа интересът на децата към пържените картофки, сандвича Биг Мак, млечния шейк, ябълковия пай и много други продукти. Разработват се и проекти за заетост на тийнейджъри и хора в неравностойно положение. През декември 2016 г. Предстои да се излъчи филмът The founder с главното участие на Майкъл Кийтън. Продукцията ще проследи историята на “Макдоналдс” от създаването му до днес.

times-square-1457784_960_720

 

В действителност по-голямата част от съвременния свят е макдоналдизиран. За щастие веригата за бързо хранене все още не е успяла да се настани и на дивана във всекидневната ни и за момента остава на прага на входната врата. Напоследък се наблюдава тенденция към все по-слаб интерес от страна на клиентите към “Макдоналдс”. В някои страни в Азия и Латинска Америка дори съществуването на ресторанти на компанията е забранено със закон. Все повече хора  се ориентират към здравословния начин на живот и консумирането на чисти храни. Био магазините с натурални продукти изместват заведенията за бързо хранене. Въпрос на време е тази тенденция да се доразвие. Дали наистина залезът на макдоналдизацията наближава? Или предстои да ни залее нова вълна от пържени картофки и Happy meal?

Автор: Рая Андреева

 

3 причини компаниите да не пропускат маркетинг-лудостта около Св. Валентин

четвъртък, 11 февруари, 2016 от Александър Кръстев

Повечето от нас (твърдят, че) биха дали всичко от себе си, за да им върви в любовта. Което означава, че и този 14 февруари ще бъде използван за милиони обяснения в любов, ще бъдат избрани, закупени, опаковани и подарени стотици милиони подаръци, предстоят милиарди целувки в специални моменти. Да си го признаем – всичко това се дължи до голяма степен и на маркитинговите активности, които компаниите в целия свят полагат от десетилетия.

Промоции, нови продукти, игри с награди, подаръци за най-лоялните клиенти и какво ли още не – ако до сега не сте се включили в маркетинг лудостта около Св. Валентин, не е късно да го направите. Ето и 3 причини да хванете Светивалентинския влак дори в последния момент:

1. Емоцията: Свети Валентин е повод да покажеш чувствата си
Емоциите и продажбите вървят ръка за ръка от дълго време и 14 февруари е поредният повод това правило да бъде препотвърдено. Според британско проучване от 2015 г. Св. Валентин е свързан най-вече с това да покажеш на човека до себе си колко много означава за теб. Денят е удобен повод да излезеш с половинката си на вечеря, да я впечатлиш и (без изненади от високия процент при мъжете) да правите секс.

chartoftheday_3229_Whats_the_point_of_Valentines_Day__n

 2. Масовостта: Близо две трети от потребителите ще отпразнуват Св. Валентин
По данни на Американската асоциация за маркетинг и реклама в търговията на дребно 61,8% от потребителите отбелязват Деня на влюбените на 14 февруари. Само в САЩ това генерира над $13 млрд. обород на търговците всяка година, а може би най-интересният факт от изследването сочи, че 53% от жените биха прекратили връзката си, ако не получат нищо за Св. Валентин.

3. Младостта: Хората под 35-годишна възраст харчат повече покрай Деня на влюбените
Празникът на влюбените очевидно е празник най-вече на младите. Активните хора на възраст до 35 години харчат поне 20% повече за подаръци около Св. Валентин от своите родители, сочи изследване на финансовия оператор Discover. Ако продуктът или услугата ви са насочени към младите хора – направете малко усилия и ги привлечете към себе си.

Как да се включите в маркетинг-лудостта няколко дни преди 14 февруари? Ето и 3 бързи предложения:

А) Онлайн игра с подаръци – Добре изпитаният метод от последните години действа неизменно в социалните медии и дори носи допълнителна разпознаваемост за марката. Ако играта е достатъчно атрактивна и се превърне във вирусна, тя ще допринесе и за привличането на нови фенове на фейсбук страницата ви или за събиране на имейли на потенциални нови клиенти.

Б) Изненади за клиентите – А защо вие да не подарите нещо на своите клиенти при покупка? Ако изненадата е обявена като очакван подарък, това може да повиши и продажбите заради добавената стойност към покупката.

В) Просто напомнете за себе си, като честитите празника навреме – Е, винаги помага, когато първи направиш реверанс, да се сетят за теб в правилния момент за пазаруване. Подаръците за Св. Валентин се купуват най-често в последните дни преди празника, затова един мил имейл с картичка за Деня на влюбените ще ви върне точно там, където трябва да сте – в съзнанието на клиентите.

P.S. Разгледайте кампанията на десертните блокчета NICS за 14 февруари „Обичай с NICS“ – ще откриете много елементи, от които да почерпите вдъхновение. 

Когато отвратените мълчат, отвратителните надделяват

вторник, 11 август, 2015 от Ивет Добромирова

bird

Твоето мнение е важно. То изразява твоето светоусещане. То те събира с едни и те разделя с други. Твоето мнение това си ти. Това е силата на социалните мрежи и най-вече на фейсбук.

Всеки е свободен да се изразява. Всеки е свободен да избере кого да слуша, кого да чува, кого да следва, кого да игнорира, кого да изтрие от своя микро виртуален свят, който става все по-макро.

Феноменът Фейсбук в България заслужава специално внимание. Той се превърна в естествена трибуна на всички, отрязани от “традиционните” медии. “Традиционните” медии, които в голямото си мнозинство целенасочено, упорито и тенденциозно бяха превърнати в бухалки не за два дни или две години, а за две десетилетия. И така се оказа, че една основна част от будните, мислещите, критичните, умните хора, които имат какво да кажат, да споделят и да обогатят с познанието си средата, нямаха и продължават да нямат друга трибуна.

Този процес постигна две неща. Първо, помогна за тоталната делегитимация на “традиционните” медии и особено вестниците, защото хората интуитивно в търсене на своята истина не задоволяват потребността си да чуват и виждат другата гледна точка, която е естествена и автентична и липсва трайно в медийното пространство. И на второ място – превърна Фейсбук в особено силна медиа именно защото представя алтернативата – всичко онова, което не може да се намери и прочете никъде другаде.

Огромната сила на социалните мрежи е именно неподправената автентичност, която не може да бъде фабрикувана, фалшифицирана, подправена и подменена. Затова троловете и ботовете загубиха битката на това пространство трайно. Още по времето на Протеста от 2013, въпреки огромното си количество като брой мобилизирани човекоединици, които да бълват и произвеждат тонове с грозни думи и да задълбочават разделението и омразата, те всъщност загубиха трайно битката от естествените и обикновени хора, които се превърнаха в лидери на мнение именно поради неподправената си автентичност.

Силата е в истината. Златно правило в журналистиката, което потъна трайно в България, за съжаление. Това пространство обаче не търпи вакуум. В 21 в., когато се изисква само да се протегнеш, за да намериш нужната информация, естестественият глас не може да бъде заглушен. Нито вече може да бъде заменен. По време на Протеста медия като NOрешарски “институционализира” фейсбук статуса като авторски коментар (със съгласието на самите автори, разбира се).

Пропагандната война не можа да противостои адекватно. Факт. Само спомогна за още по-голямото затвърждаване на определени ярки носители на различното мнение във фейсбук, като ги заклеймява по всички възможни канали. Причината бухалките да започват и все повече да налагат консолидация именно около информационни агенции и жълти сайтове в интернет е именно тази. Сега бухалките ще се опитат да узурпират интернет-пространството през тях.

Но фейсбук ще остане свободната територия, в която всеки е свободен сам да преценява кое е истина и кое не. И най-вече, най-вече, където всеки има своята трибуна на своята медиа да се изразява. И свободата да избира, доверявайки се на собственото си светоусещане кого да следва и кого – не. И не на последно място – във фейсбук всички сме равни. Моето мнение тежи толкова, колкото твоето.

Атавизмът, който ни завеща соца, че едни сериозни и мрачни хора ни проповядват истината зад стъклото на екрана, а едни други ни продават своята истина на вестникарска хартия, а всички ние не струваме, за да имаме собствено мнение и да опонираме на тези “безспорни” авторитети, умря окончателно.

Не, медиите вече не са последна инстанция. Никога не са били. Не това е целта им в нормалните демократични общества. Всички, които не могат да преглътнат фейсбук действителността като среда за споделяне на мнения като равен с равен, а държат да проповядват своята истина от висотата на трибуната на медиите, всъщност превърнаха тази трибуна в ешафод. На същите тези медии.

Да. Разбира се, всички тези мисли, са предизвикани от трагедията със смъртта на едно дете и последвалите реакции. Никой не може да отрича ролята и мястото на социалната мрежа относно обществените процеси. Те са отражение и функция на обществото, което споделяме. И то има своите негативни герои. Които е логично да бъдат порицани. Всеки според своето светоусещане. Всеки според своя аршин. Всеки по своя начин.

Силата на едно общество зависи от това доколко то има сили да се изправи срещу негативните явления и процеси. Мълчанието е съучастник. Нужен е коректив. Винаги и за всичко. Твърде дълго гледахме и съучаствахме. Защото, когато отвратените мълчат, отвратителните надделяват.

Как миньоните завладяха света?

четвъртък, 6 август, 2015 от Мирена Керезова

minions-2015-im-with-stupid
Кевин, Стюарт и Боб! Тези всемогъщи герои и техните стотици събратя, изпадащи непрекъснато в безумни ситуации, се превърнаха в едни от най-емблематичните лица на нашето време. От помощници на свръхзлодея Гру в „Аз, проклетникът“, те станаха главни герои в „Миньоните“.

Но как тези малки жълти човечета успяха да завладеят целия свят? Този въпрос сигурно си задават маркетолози, рекламисти и PR-и по света. Промоционалната кампания, особено за последния (или първия – зависи от гледната точка) филм може да бъде определена като вездесъща – тя буквално заля всички канали за комуникация, превзе търговските марки и върна работническия стил на синия гащеризон в модата.

Миньоните успяха да се превърнат във вирусно съдържание, което всеки желае да сподели. В своята книга „Заразително“ Джона Бъргър определя шест стъпки, за да се постигне това. Ето и причините според него да имам у дома малки фигурки с техните образи, маникюр със Стюард, бонбони с Боб, тениска с Кевин, телефонът ми да звъни с Banana song и какво ли още не:

1. Споделяш миньон = ти си готин (Социалната валута)

Бъргър определя социалната валута като онзи признак на продукта, който кара хората, които говорят за него, да изглеждат добре в очите на другите. А какво по-готино от жълти същества със странна банановидна форма, които правят глупости по цял ден. Днес, ако някой каже, че не знае кои са миньоните, ще предизивка смях и недоумение у нас. Пък и те винаги са добра тема за разчупване на леда с едно „Папой“.

minions-movie-2015-wallpaper-bob-kevin-stuart-scarlet-overkill-sandra-bullock-despicable-me

2. Споделяш миньон = ставаш част от глобалното жълто общество (Тригери)

9723d56fba4fc2ac9b411e786ad3f1b9-d8ssve9Тригерите карат потребителите да се подсещат за продукта. В първата част на „Аз, проклетникът“ миньоните не бяха важен персонаж, но след като създателеите на филма осъзнаха, че се харесват на хората, във втората част им отредиха по-важна роля, докато стигнем до главна в spin-off-а, носещ тяхното име. А това доведе до истинска еуфория по тях. Тук идва и огромната заслуга на Дейвид О’Конър, бранд мениджъра на Universal Pictures, и неговия екип – те направиха така, че миньоните да залеят света чрез мърчандайзинг и съвместни промоции. Те просто са навсякъде и няма как да не ги забележиш.

3. Споделяш миньон = забавляваш някого (Ъ! – емоция)

Емоциите са нещото, което продава най-много. Ако накараш потребителите да чувстват, значи ще ги накараш и да купят. Миньоните пораждат смях, забавление и създават много добро настроение. А кой не обича да се смее?

Minions Laughing photo animatedminiongiflaughing_zpsbd2b884c.gif

4. Споделяш миньон = споделяш миньон (Публичност)

Джона Бъргър определя публичността като възможността докато един потребител използва продукта, други потенциални потребители да го виждат. Днес докато си в метрото, виждаш поне един човек с кейс за телефона си с миньони на него. Друга важна страна от публичността според автора е да има възможност за поведенчески остатък. Или иначе казано, като видиш банан, първо казваш „Bananaaaa“.

5. Споделяш миньон = спасяваш нещастен човек (Конкретна стойност)

11351736_1742238586003575_1806726956_aХората обичат да помагат на другите. За да бъде един продукт вирусен е нужно информацията за него да е полезна за околните. Как обаче това е интегрирано в малките жълтурковци? Явно хедонизмът не е просто философско течение и хората следват удоволствието като основна ценност. А най-важната полза от миньоните е, че те правят щастлив и могат да накарат почти всеки да се смее.

6. Споделяш миньон = разказваш история (Истории)

Историята зад продукта или героя е най-същественото нещо, което кара хората да се интересуват от него. В първите два филма никой не разбра детайли за произхода на миньоните, какво точно са те, защо работят за Гру. Затова създателите им направиха лентата „Миньоните“, която разкава тяхната история, започнала още със зараждането на живота на планетата. Това даде тласък на множество тълкувания и интерепретации на мистерията на „жълтия орден“. Те са били част от всяка велика цивилизация, виновни са за много бедствия, скрити са в картини на известни творци… дори има обяснение защо няма женски миньони.

Създаването на подобна обширна история дава възможност и на потребителите да си доизмислят свои теории. У нас, например, се появиха култувите образи на врачанските пустиняци, в лицето на миньоните, които варят ракия.

maxresdefault

И все пак остава най-важното – създаването на интересен и многостранен продукт, около който да се създават интерепретации, да е пълен със съдържание и да предизивква положителни емоции.

Нашият екип ви пожелава жълто лято, изпълнено с банани. Папой!

Защо да инвестираме в каузи?

петък, 10 юли, 2015 от Мирена Керезова

hands-600497_1280

Унищожаване на околната ни среда, бурни обществени протести, задълбочаващи се социални различия и проблеми. Компаниите са изправени пред едно сравнително ново предизивикателство. Те, чрез финансовия си капитал и човешкия си ресурс, трябва да работят за подобряване на живота на човечеството и справяне с кризите, пред които е изправена нашата планета.

Днес социално отговорните действия се превърнали в част от фирмента култура и идентичност. Но у нас много компании продължават да си задават въпроса „Защо да инвестираме в каузи?“.

Ще ви предложа няколко важни причини, които ще помогнат на всики организации или хора, които си задават този въпрос.

Първата и основна причина за инвестирането в социални активности е ползата за обществото. С каквато и „задна мисъл“, която да работи за PR-а на компанията, да се случва, тя не може да направи по-малко полезна една информационна кампания за вредата от пушенето, например. Дори и да е лицемерно някоя глобална корпорация, която има заводи, отделящи огромно количество вредни вещества в атмосферата, да прави кампания за опазване на околната среда, е по-добре да има лицемерна кампания, отколкото да бездейства.

Мненията за действията на компаниите са изключително разнопосочни и няма да навлизаме в моралността на бизнеса у нас и по света. Но не можем да отречем ползата за обществото дори от една кампания само сред служителите на предприятие.

Основна, но може би все още подценявана привилегия на социално отговорните компании, са удволетворените служители. Усещането, че са в организация, която работи, за да “направи света по-добър”, ги мотивира и подобрява чувството им за принадлежност. Вътрешните кампании могат да служат и за тийм билдинг. Затова корпоративната социална отговорност трябва да е неизменен градивен елемент от културата на съвремените компании.

Освен на настоящите служители, корпоративната социална отговорност повишава интереса и на потенциални кадри, които могат да допринесат за развитие на бизнеса. Кой не иска да работи в компания, която инвестира в бъдещето?

Но не бива да забравяме и материалната печалба за компаниите, която е движеща сила за бизнеса. Водещата нестопанска организация Business for Social Responsibility, която помага на корпорациите с информация и насоки за отговорна дейност, е направила серия проучвания. Изследвани са ползите за бизнеса и резултатие са красноречиви. Компаниите, които инвестират в каузи, получават допълнителни предимства, част от които са свързани с повишени продажби и по-голям пазарен дял, по-силно позициониране на марката, по-добър корпоративен имидж и влияние, по-ниски оперативни разходи, повишен интерес от страна на инвеститорите и финансовите анализатори.

Най-голямата полза за компаниите от корпоративната социална отговорност е подобряването на имиджа им. Участието в корпоративни социални иницативи подобрява отношението на потенциални потребители, инвеститори, финансови анализатори, бизнес партньори, в годишни отчети, пред медиите и може би дори пред правителството и в съда. Реализирането на кампания е чудесен информационен повод за комуникация с обществото и медиите. Следствието от всички активности и медийно отразяване е позиционирането на бранда като социално отговорен, а от там и предизвикване симпатиите на аудиторията към него.

А най-истинската полза от инвестирането на време и ресурси в каузи е удовлетворението, че си свършил нещо полезно и си помогнал за добра инициатива. Нашата агенция често помага пробоно на млади, креативни и талантливи хора, които се стремят да променят света стъпка по стъпка. Последният проект, който подкрепихме, беше Музикалният подлез на ПОдЛЕЗНО.

2

И основната причина да го правим е, че вярваме, че заедно можем да изградим едно по-добро утре.

Ново поле на развитието за реклама и PR във виртуалната реалност

четвъртък, 11 юни, 2015 от PRoPR

Все повече се доближаваме до реализирането на различните проекти във виртуална реалност. На практика те вече съществуват. Sony, Microsoft, HTC, Facebook и други корпорации притежават свои продукти, най-известният от които е Occulus Rift, които трябва само да бъдат доразработени и популяризирани, за да достигната масовия пазар. Тези устройства са бъдещето на развлеченията и могат да бъдат много успешна платформа за реклама и PR.

rift2-1

Oculus Rift е предложението от Facebook, за което платиха 2 билиона долара. Марк Зъкърбърк смята, че устройството има потенциала да бъде най-социалната платформа досега.

Спомняте ли си навлизането на мобилните устройства преди около 10 години? Преди това повечето от нас не са осъзнавали какви са техните възможности, а сега прекарваме голяма част от деня си „залепени“ за тях. Любимите ви безплатни приложения и игри се издържат от реклами и това неизбежно ще се повтори във виртуалната реалност.

Coca-Cola използват технологията и поставят група късметлии на полето в мач от световното първенство по футбол.

Филмите и игрите са начинът да се наслаждаваме на по-различна и по-интересна реалност от нашата, но с новите виртуални очила тези изживявания ще са на съвсем друго ниво. Възможностите са неограничени – ще можем да преживеем концерта на любимия си изпълнител от първо лице, футболен мач от световното първенство, дори и спускане с най-голямото влакче на ужасите, без значение дали имаме възможност да сме там на живо.

Създателите на „Game of Thrones“ пренасят своите фенове в реалността от сериала

От тук нататък всичко е в ръцете на създателите на дигитално съдържание. На лице е и нова бизнес ниша – стартъп компании, които се занимават специално с изработката на различни PR събития във виртуалната реалност, които да са достъпни за потребителите на брандовете. Само до 1-2 години ще можем да изживеем всичко това, докато сме в удобството на дома си.

Пример за потенциала на технологията е успешната идея на Mountain Dew. Те използваха технологията през последното турне им за екстремни спортове Dew Tour. На Dew VR Skate събитието хората имаха възможността да разгледат Лас Вегас чрез виртуален тур с професионалните скейтъри Пол Родригес и Шон Малто, спонсорирани от бранда. Очилата позволяват оглеждането на 360 градуса, сякаш караш рамо до рамо с отбора на компанията.

Screen shot 2015-06-11 at 12.41.39 PM

Разходката из Лас Вегас с видеото на Mountain Dew.

През следващата година очакваме големи маркетингови кампании от четирите гиганта, разработващи устройствата, с които да ги превърнат в част от масовия пазар, а Facebook целят техният Oculus Rift да бъде новата утвърдена комуникационна платформа.

Older Posts »